Kementerian Kesihatan Akan Bentang Rang Undang-Undang Air Minuman Selamat - Semasa | mStar

Kementerian Kesihatan Akan Bentang Rang Undang-Undang Air Minuman Selamat

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan akan membentangkan rang undang-undang di Parlimen untuk lebih melindungi hak-hak pengguna dan melindungi mereka daripada potensi bahaya kesihatan.

Rang Undang-Undang Air Minuman Selamat yang menyatakan peranan syarikat konsesi air dalam membekalkan air minum berkualiti kepada berjuta-juta pengguna di seluruh negara adalah untuk memberikan lebih kuasa kepada pihak berkuasa bertindak terhadap pengedar dan pengendali air yang tidak bertanggungjawab.

Sumber berkata hukuman yang dicadangkan bagi mereka yang menyebabkan sumber air atau sistem air minum tercemar harus dikenakan denda sehingga RM500,000 dan penjara tidak melebihi lima tahun.

Peranan kementerian sebelum ini hanyalah sebagai pemantau yang "mengingatkan syarikat-syarikat konsesi air" supaya mematuhi garis panduan, kata seorang pegawai yang terlibat dalam industri selama bertahun-tahun.

"Tidak ada tindakan penguatkuasaan sebenar dalam undang-undang yang sedia ada. Di bawah rang undang-undang ini, pengguna dijamin dengan air minuman berkualiti kerana ia jelas menyatakan tugas-tugas syarikat konsesi," katanya kepada 'The Star'.

Artikel Sebelum

Kem Tahanan Kamunting Dijadikan Penjara Agro

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain