Jais Diminta Kemuka Laporan Serbuan PBM - Semasa | mStar

Jais Diminta Kemuka Laporan Serbuan PBM

Sallehen Mukhyi
Sallehen Mukhyi

SHAH ALAM: Kerajaan Negeri meminta Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyediakan laporan terperinci termasuk hasil siasatan ketika merampas sejumlah naskah Bible berbahasa Melayu dalam serbuan ke atas Persatuan Bible Malaysia di Damansara pada Khamis lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa Negeri, Sallehen Mukhyi dalam satu kenyataan berkata, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim juga telah mengarahkan Setiausaha Kerajaan Negeri agar segera menyemak dan meneliti operasi Jais itu.

"Semakan bagi memastikan pegawai penguatkuasa Jais mematuhi (prosedur) operasi standard yang telah ditetapkan dan tindakan sewajarnya akan diambil jika terdapat pelanggaran peraturan atau kecuaian semasa melakukan rampasan dan serbuan tersebut.

"Ia perlu dilakukan kerana serbuan dan rampasan tersebut menggambarkan perihal pentadbiran yang melibatkan jabatan dan pegawai kerajaan," katanya.

Sehubungan itu, Sallehen menggesa semua pihak menghormati agama Islam sebagai agama rasmi namun masyarakat bukan Islam bebas mengamalkan kepercayaan masing-masing seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia.

"Semua rakyat Selangor tidak kira agama atau kaum mesti mematuhinya bagi menjamin kelangsungan hidup berharmoni, bekerjasama dan saling menghormati antara satu sama lain yang telah terjalin sejak sekian lama," katanya.

Sallehen berkata pihaknya memandang serius insiden serbuan itu dan ia merupakan insiden kedua melibatkan Jais selepas pemeriksaan mengejut terhadap Gereja Methodist Damansara Utama di Damansara tahun lepas.

Beliau berkata susulan daripada pemeriksaan mengejut itu, kerajaan negeri telah mengarahkan Jais menyediakan satu standard operasi bagi digunakan dalam menangani isu-isu sensitif seterusnya mengelakkan daripada berlaku salah faham dan buruk sangka.

Sehubungan itu, Sallehen berkata pihaknya juga akan mengadakan perjumpaan dengan Pengarang Mingguan Katolik 'The Herald', Paderi Lawrence Andrew pada Selasa ini bagi membincangkan isu larangan menggunakan kalimah Allah bagi bukan Islam seperti yang dititahkan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah sebelum ini. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?