Jais Diminta Kemuka Laporan Serbuan PBM - Semasa | mStar

Jais Diminta Kemuka Laporan Serbuan PBM

Sallehen Mukhyi
Sallehen Mukhyi

SHAH ALAM: Kerajaan Negeri meminta Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyediakan laporan terperinci termasuk hasil siasatan ketika merampas sejumlah naskah Bible berbahasa Melayu dalam serbuan ke atas Persatuan Bible Malaysia di Damansara pada Khamis lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa Negeri, Sallehen Mukhyi dalam satu kenyataan berkata, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim juga telah mengarahkan Setiausaha Kerajaan Negeri agar segera menyemak dan meneliti operasi Jais itu.

"Semakan bagi memastikan pegawai penguatkuasa Jais mematuhi (prosedur) operasi standard yang telah ditetapkan dan tindakan sewajarnya akan diambil jika terdapat pelanggaran peraturan atau kecuaian semasa melakukan rampasan dan serbuan tersebut.

"Ia perlu dilakukan kerana serbuan dan rampasan tersebut menggambarkan perihal pentadbiran yang melibatkan jabatan dan pegawai kerajaan," katanya.

Sehubungan itu, Sallehen menggesa semua pihak menghormati agama Islam sebagai agama rasmi namun masyarakat bukan Islam bebas mengamalkan kepercayaan masing-masing seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia.

"Semua rakyat Selangor tidak kira agama atau kaum mesti mematuhinya bagi menjamin kelangsungan hidup berharmoni, bekerjasama dan saling menghormati antara satu sama lain yang telah terjalin sejak sekian lama," katanya.

Sallehen berkata pihaknya memandang serius insiden serbuan itu dan ia merupakan insiden kedua melibatkan Jais selepas pemeriksaan mengejut terhadap Gereja Methodist Damansara Utama di Damansara tahun lepas.

Beliau berkata susulan daripada pemeriksaan mengejut itu, kerajaan negeri telah mengarahkan Jais menyediakan satu standard operasi bagi digunakan dalam menangani isu-isu sensitif seterusnya mengelakkan daripada berlaku salah faham dan buruk sangka.

Sehubungan itu, Sallehen berkata pihaknya juga akan mengadakan perjumpaan dengan Pengarang Mingguan Katolik 'The Herald', Paderi Lawrence Andrew pada Selasa ini bagi membincangkan isu larangan menggunakan kalimah Allah bagi bukan Islam seperti yang dititahkan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah sebelum ini. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

Wan Kuzain sertai latihan skuad Sukan SEA