Langkah Pemotongan Perbelanjaan Sektor Awam Contoh 'Kepimpinan Melalui Teladan' - Semasa | mStar

Langkah Pemotongan Perbelanjaan Sektor Awam Contoh 'Kepimpinan Melalui Teladan'

KUALA LUMPUR: Sebelas langkah penjimatan perbelanjaan yang diumumkan oleh kerajaan pada Isnin merupakan contoh 'kepimpinan melalui teladan' dalam menggalakkan rakyat untuk turut sama berjimat-cermat.

Bekas Ketua Pengarah Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Jalilah Baba berkata ia merupakan langkah bertanggungjawab dan menunjukkan betapa seriusnya kerajaan dalam usaha mengurangkan perbelanjaan, sekali gus merupakan contoh kepimpinan melalui teladan.

"Kerajaan sanggup berkorban untuk bersama-sama rakyat dalam usaha penjimatan tersebut. Langkah ini diharap dapat dicontohi oleh semua lapisan masyarakat Malaysia dalam usaha mengurangkan pembaziran seperti penggunaan elektrik, air, sistem pengangkutan dan sebagainya," kata ahli ekonomi itu ketika dihubungi di sini.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Fakulti Perniagaan Antarabangsa Universiti Teknologi Malaysia Dr Zukarnain Zakaria berkata langkah penjimatan oleh kerajaan itu lazim dilaksanakan oleh negara yang berhadapan dengan defisit ekonomi.

"Kerajaan memberi petunjuk bahawa mereka bergerak selari dengan rakyat dalam mengamalkan penjimatan," katanya.

Beliau berkata walaupun usaha kerajaan dianggap sebagai langkah awal yang baik dalam menguruskan negara secara lebih berhemah, ia perlu diteruskan pada masa hadapan untuk meliputi aspek yang lebih luas.

Katanya antara aspek berkenaan ialah pengurangan ketirisan, peningkatan kecekapan dan mengelak pembaziran.

"Aspek-aspek ini juga sebahagian daripada penjimatan," katanya.

Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia Sheikh Abd Kareem S Khadaied turut menyambut baik langkah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam mengumumkan langkah-langkah pengurangan perbelanjaan sektor awam itu.

Katanya langkah itu selari dengan prinsip Perdana Menteri yang dilihat konsisten dalam memastikan rakyat diutamakan dalam agenda pembangunan negara.

"Ini bukan sesuatu benda yang baharu. Memang sudah menjadi objektif Malaysia sejak dahulu lagi dalam memastikan perbelanjaan negara dapat dilakukan secara berhemah.

"Pembaziran yang berlaku dalam sektor awam selama ini harus dikekang. Sebagai sebuah negara Islam, saya rasa pengumuman ini merupakan satu langkah yang amat bertepatan," katanya.

Beliau turut memuji ketegasan Perdana Menteri yang disifatkannya sebagai berani dalam melaksanakan langkah-langkah penjimatan tersebut.

"Para Menteri dan pegawai-pegawai yang terlibat dengan pengumuman ini haruslah melihat dari sudut positif iaitu dapat menyumbang kepada pendapatan negara yang lebih tinggi," katanya.

Mengulas mengenai kenyataan parti pembangkang hari ini, Abd Kareem berkata rakyat pasti menerima manfaat melalui penjimatan yang dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun.

Pembangkang mendakwa pengumuman itu bersifat berat sebelah dan tidak menyentuh kepada perkara-perkara besar yang menyebabkan bebanan kewangan kepada rakyat.

Sementara itu, Ketua Ekonomi Alliance Bank Malaysia Bhd Monokaran Mottain berkata langkah itu dapat membantu mengurangkan kos operasi kerajaan dan mengurangkan paras defisit.

"Impaknya bagaimanapun tidak ketara memandangkan ia hanya melibatkan elaun keraian bagi kategori pegawai tertentu dan bukan secara menyeluruh," katanya.

Pada Isnin, Najib yang juga Menteri Kewangan mengumumkan 11 langkah dilaksanakan bagi mengurangkan perbelanjaan sektor awam mulai esok, termasuk mengurangkan 10 peratus elaun keraian menteri dan timbalan menteri.

Monokaran berkata kerajaan perlu melaksanakan langkah yang lebih drastik yang boleh menjurus kepada lebih banyak pengurangan dari segi perbelanjaan.

Antara lain kerajaan perlu meningkatkan lagi kecekapan penggunaan elektrik bagi mengelak pembaziran, mengurangkan lawatan menteri ke luar negara yang tidak perlu dan tidak produktif serta menggunakan sepenuhnya bangunan kerajaan untuk seminar dan bukan di hotel.

Kerajaan juga perlu memantau rapat jenis perbelanjaan kementerian, bagi memastikan peruntukan yang disediakan setiap tahun digunakan secara teratur dan bijak.

"Kalau masih ada baki, ia mesti dipulangkan dan tidak membazirkannya untuk tujuan lain yang tidak perlu," katanya dan menambah kerajaan boleh mengurangkan banyak dan berjimat menerusi langkah-langkah tersebut. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?