Kebakaran Musnahkan 20 Kedai Di Sibu - Semasa | mStar

Kebakaran Musnahkan 20 Kedai Di Sibu

SIBU: Kebakaran memusnahkan 20 kedai di Jalan Tukang Besi di sini Isnin, menjadikannya kebakaran ketiga di bandar ini dalam tempoh kurang dari sebulan.

Anggota bomba dan empat jentera mengambil masa kira-kira dua jam untuk mengawal kebakaran yang bermula 11 pagi, dan menghalangnya daripada merebak ke kedai berdekatan.

Antara kedai yang musnah adalah dua makmal perubatan, kedai buku, bengkel membaiki motosikal, kedai tukang emas/senjata, klinik swasta, restoran dan pejabat cawangan dua akhbar berbahasa Cina iaitu 'The International Times' dan 'Berita Petang'.

Menurut seorang saksi, Dr Isaali Wasli, yang mengusahakan 'Klinik Ali' di kawasan itu sejak 24 tahun lepas, beliau sedang merawat beberapa pesakit di klinik berkenaan ketika kebakaran tercetus.

Beliau menyuruh pesakit beredar sebelum kebakaran merebak ke kliniknya, dan berkata kebakaran dipercayai bermula dari sebuah daripada kedai di tingkat satu bangunan kedai sebaris itu.

Menurut Pegawai Forensik Kebakaran Jabatan Bomba dan Penyelamat Sibu Rafie Sapar, ini adalah kebakaran ketiga di bandar ini dalam tempoh kurang dari sebulan.

Kebakaran pertama pada 19 Jun memusnahkan kira-kira 60 buah rumah, mengakibatkan 597 orang daripada 144 keluarga hilang tempat tinggal di Kampung Datu/Kampung Hilir.

Pada pagi Jumaat lepas, kebakaran memusnahkan sebuah generator pam air dan peralatan lain di stesen pam air mentah Lembaga Air Sibu di Jalan Lanang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain