suria

Bekas Penyampai Radio Free Sarawak Papa Orang Utan Menyepi Sejak PRU-13

Peter John Jaban (kanan) muncul buat pertama kali dalam satu majlis media sejak pilihan raya umum yang lepas, semasa satu sidang media di Kuching.
Peter John Jaban (kanan) muncul buat pertama kali dalam satu majlis media sejak pilihan raya umum yang lepas, semasa satu sidang media di Kuching.
Peter John Jaban (kanan) muncul buat pertama kali dalam satu majlis media sejak pilihan raya umum yang lepas, semasa satu sidang media di Kuching.

KUCHING: Peter John Jaban dari Radio Free Sarawak (RFS), yang begitu dikenali menyepi sejak pilihan raya umum pada Mei, apabila menjalankan penyelidikan pada 22 Julai sebagai "Hari Kemerdekaan Sarawak".

"Saya telah mengkaji sejarah. Saya turun padang, bertemu dengan orang, tetapi saya juga menghabiskan banyak masa di rumah, dengan hanya membaca.

"Kadang-kadang saya di perpustakaan. Saya masih berhubung dengan orang dan sentiasa mendapat perkara yang terkini di Internet," kata Jaban kepada The Star.

Dari segi sejarah, 22 Julai 1963, adalah hari penubuhan Perlembagaan Sarawak juga hari Ketua Menteri yang pertama, Tan Sri Stephen Kalong Ningkan mengangkat sumpah memegang jawatan.

Jaban berkata, beliau tidak mempunyai hubungan dengan mana-mana parti politik dan menganggap dirinya sebagai "aktivis".

"Sebagai rakyat Sarawak, saya sentiasa berminat dalam sejarah kita.

"Mengenai 22 Julai, saya hanya mahu meningkatkan kesedaran itu.

"Saya kini sedar betapa kita telah 'dimanipulasikan’ dalam pelbagai cara tertentu, bahawa kita telah ditutup mata, mengenai sejarah kita sendiri.

"Saya ingin memberitahu orang ramai mengenai 22 Julai yang seharusnya bermakna kepada kami. Di kalangan generasi yang lebih tua, banyak yang tidak kisah - mungkin ada yang takut - dan di kalangan belia, mereka hanya tidak tahu," katanya.

Bekas penyampai radio itu, yang juga dikenali sebagai Papa Orang Utan, mempunyai sejarah peribadi yang menarik perhatian.

Beliau pernah berkhidmat dalam agensi-agensi kerajaan negeri, termasuk Jabatan Tanah dan Ukur, stesen radio swasta Cats FM yang berpangkalan di Sarawak dan kemudian dengan RFS.

Tahun lepas, Jaban menimbulkan kontroversi apabila beliau telah terperangkap dalam penculikan oleh pihak berkuasa, yang kemudiannya didedahkan sebagai palsu.

Beliau meneruskan penglibatan beliau dengan RFS, yang disiarkan dari London, dan juga dengan Radio Free Malaysia yang hanya beroperasi singkat, apabila kedua-duanya menamatkan operasi selepas pilihan raya umum.

Jaban memberitahu The Star bahawa beliau merasakan untuk aktivis yang lantang bersuara merupakan peranan yang harus dimainkan.

"Saya ingin berkongsi dengan orang-orang mengenai perkara yang mungkin telah dilupakan.

"Mengenai 22 Julai, penglibatan saya bukan untuk menentang sesiapa, kita hanya menunjukkan kepada rakyat tentang apa yang telah disembunyikan," kata Jaban.

"Maaf untuk mengatakan ini, malah terdapat ahli-ahli politik yang tidak cukup tahu tentang sejarah, perlembagaan dan undang-undang. Mereka sibuk untuk berkelahi antara mereka,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain