Penjawat Awam Perlu Hadiri Program Transformasi Minda - Semasa | mStar

Penjawat Awam Perlu Hadiri Program Transformasi Minda

PETALING JAYA: Mulai tahun depan, penjawat awam akan dikehendaki untuk menghadiri Program Transformasi Minda (PTM) selama lima hari sebelum disahkan dalam perkhidmatan itu.

Program minda transformasi tersebut menggantikan Kursus Pengurusan Kawasan Perlindungan, kursus selama sebulan yang diikuti oleh pemeriksaan kerajaan.

Dalam satu pekeliling, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berkata, pegawai sepenuh masa yang dilantik pada atau selepas 1 Januari 2013, dan mereka yang dalam tempoh percubaan yang tidak pernah menghadiri Kursus Pengurusan Kawasan Perlindungan Modul Umum, mesti menghadiri program itu sebelum mereka boleh disahkan.

"Pegawai sedia ada yang dipindahkan kepada agensi-agensi lain dalam perkhidmatan dikecualikan dari PTM, dengan syarat mereka telah menghadiri Kursus Pengurusan Kawasan Perlindungan atau lulus peperiksaan kerajaan dalam agensi mereka sebelum ini," kata pekeliling itu.

Program ini mempunyai tiga segmen utama – perana awam dan negara, peranan dan tanggungjawab pegawai itu, dan etika kerja kelas pertama.

Pegawai yang lulus dalam program ini akan menerima sijil dan kehadiran mereka dicatatkan dalam rekod perkhidmatan.

Pekeliling itu juga menyatakan bahawa kursus itu bertujuan untuk mendedahkan pegawai kepada asas-asas perkhidmatan awam, dan menyemai semangat patriotisme dan etika kerja yang cemerlang untuk memberikan mereka "minda kelas pertama".

"Peruntukan pekeliling ini juga dipanjangkan kepada semua perkhidmatan negeri, pihak berkuasa berkanun dan pihak berkuasa tempatan, tertakluk kepada penerimaan pihak berkuasa masing-masing."

Presiden Cuepacs, Datuk Omar Osman mengalu-alukan program baru itu, dengan menyatakan bahawa tempoh masa yang singkat akan mengurangkan kemungkinan pegawai bosan dengan jadual latihan.

"Sukatan pelajaran program ini juga lebih tertumpu kepada tugas seseorang pegawai sebagai penjawat awam, supaya mereka dapat memahami dengan baik apa yang mereka diajar," katanya.

Omar menambah, beberapa elemen yang tidak perlu dalam kursus sebelumnya telah dikecualikan dan tempoh percubaan bagi perkhidmatan awam kekal pada tiga tahun.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel