Kuasa Mutlak Lantik YDP & Datuk Bandar Masih Bidang Kuasa JPA - MB S'gor - Semasa | mStar

Kuasa Mutlak Lantik YDP & Datuk Bandar Masih Bidang Kuasa JPA - MB S'gor

SHAH ALAM: Dewan Undangan Negeri Selangor pada Khamis diberitahu bahawa kuasa mutlak mengenai pertukaran seseorang Yang Dipertua (YDP) pihak berkuasa tempatan masih lagi berada di bawah bidang kuasa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Perkara ini disahkan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika menjawab soalan ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Subang Jaya, Hannah Yeoh.

Hannah dalam soalannya telah bertanya siapakah yang mempunyai kuasa mutlak dalam menentukan jawatan Datuk Bandar atau YDP.

Khalid yang menjawab soalan itu bagi pihak kerajaan negeri menegaskan kuasa mutlak pertukaran atau pelantikan YDP mahupun Datuk Bandar masih tertakluk di bawah JPA.

Walaupun kata Khalid beliau ada memberikan rancangan peralihan kepada JPA berhubung perkara itu tetapi akhirnya kuasa mutlak menentukan siapakah yang layak dilantik ke jawatan tersebut masih di bawah JPA.

Dalam konteks pertukaran YDP Majlis Perbandaran Selayang baru-baru ini Khalid menegaskan, rancangan peralihan yang disediakannya bertujuan engelakkan krisis kepimpinan yang mungkin berlaku sekiranya pertukaran itu dilakukan tanpa notis awal.

“Memang saya ada memberikan pelan peralihan tersebut kepada JPA, tetapi ia hanya persediaan bagi mengelak krisis pengurusan sekiranya secara tiba-tiba YDP itu ditukar.

“Selain itu, saya juga ada menyediakan rancangan pertukaran tugasan bagi mengelakkan situasi kelam-kabut dalam sesebuah pentadbiran pihak berkuasa tempatan (PBT),” kata beliau.

Beliau juga menjelaskan cara pemilihan Datuk Bandar dan YDP dilakukan melalui satu proses tradisional yang menyaksikan pegawai-pegawai kanan kerajaan dilantik untuk mengisi jawatan tersebut.

Jalan terbaik ialah, katanya, dengan meminta JPA negeri berbincang dengan JPA pusat.

Akhirnya jelas beliau, JPA dan Ketua Setiausaha Negara (KSN) bersetuju memberikan kuasa melantik YDP dan Datuk Bandar kepada menteri besar.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain

Spurs pecat Pochettino!