Penganiaya Binatang Hadapi Hukuman Lebih Berat Bawah Pindaan Undang-Undang - Semasa | mStar

Penganiaya Binatang Hadapi Hukuman Lebih Berat Bawah Pindaan Undang-Undang

PETALING JAYA: Penganiaya binatang kesayangan berhadapan hukuman penjara atau dikenakan penalti lebih berat di bawah cadangan pindaan kepada Akta Binatang 1953 (Semakan 2006).

Timbalan menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Chua Tee Yong berkata kementerian itu akan berunding dengan pihak berkaitan termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO), mereka dalam industri dan orang awam bagi mendapatkan input mereka sebelum memutakhirkan pindaan yang dicadangkan.

Katanya, akta yang ada sekarang tidak mencukupi dalam menghadapi keperluan menjaga kebajikan binatang berikutan berubahnya masa dan gaya hidup pemelihara binatang kesayangan.

"Kita akan memasukkan banyak perkara yang tidak diliputi akta berkenaan termasuk soal kebajikan binatang oleh kerana perubahan masa dan perlu mengambil kira gaya hidup pemelihara binatang terutama terhadap penyeksaan haiwan.

"Buat masa ini kita sedang mengkaji menambah penalti terhadap penganiayaan binatang kesayangan daripada RM200 kepada RM50,000 dan semestinya termasuk juga hukuman penjara oleh mahkamah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis tamat program latihan anjing di Bandar Utama di sini Ahad.

Program tersebut anjuran Yayasan Kebangsaan Kebajikan Binatang Malaysia (MNAWF) bertujuan mendidik, mengembangkan hubungan manusia dengan binatang dan kegiatan sosial antara binatang kesayangan dengan penjaga mereka.

Chua berkata kementerian itu akan menjalankan beberapa inisiatif dalam memajukan sikap penyayang masyarakat terhadap binatang termasuk memperkenalkan garis panduan kebajikan binatang untuk penjaga ternakan dalam amalan terbaik mengandalikan binatang kesayangan dan ladang ternakan seperti ayam.

Katanya, kementerian itu juga sedang mengkaji satu sistem pengitirafan terhadap penjagaan kebajikan binatang seperti di kedai haiwan kesayangan dan pusat pembiakan, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain