Saman Fitnah Terhadap Adam Kadir Didengar Pada 27 dan 28 Jun - Semasa | mStar

Saman Fitnah Terhadap Adam Kadir Didengar Pada 27 dan 28 Jun

KUALA LUMPUR: Barisan peguam bagi Khazanah Nasional Bhd dan pengarah urusannya, Tan Sri Azman Mokhtar, berkata saman fitnah mereka terhadap bekas pengerusi bukan eksekutif Pos Malaysia Bhd, Tan Sri Adam Kadir, ditetapkan untuk perbicaraan pada 27 dan 28 Jun ini.

Dalam sepucuk surat kepada Bernama sebagai respons kepada satu kenyataan media baru-baru ini oleh Adam bahawa beliau menarik balik semua tindakan tertunggak ke atas Khazanah dan Azman, barisan peguam itu berkata pengantaraan yang dijalankan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 18 dan 23 Ogos tahun lepas seperti yang terkandung dalam kenyataan Adam adalah berhubung sementara menunggu saman oleh Khazanah dan Azman terhadap Adam kerana memfitnah.

Mereka berkata pengantaraan itu adalah inisiatif mahkamah sebagai sebahagian daripada polisi umum mahkamah pada Rabu untuk melihat sama ada tindakan yang difailkan boleh diselesaikan secara baik.

"Bertentangan dengan apa yang dilaporkan, pihak berkaitan masih belum bersetuju dengan sebarang bentuk penyelesaian dan saman fitnah itu ditetapkan untuk perbicaraan pada 27 dan 28 Jun 2012," kata mereka.

Barisan peguam itu berkata anak guam mereka juga ingin menjelaskan bahawa tiada sebarang tuntutan oleh Adam terhadap Khazanah.

Mereka berkata bahawa Adam telah memfailkan dua tindakan berikutan daripada penamatan pelantikannya di Pos Malaysia, satu terhadap Pos Malaysia, Menteri Kewangan dan Kerajaan Malaysia, dan satu lagi terhadap Azman.

Barisan peguam itu berkata Adam seterusnya menarik balik samannya terhadap Pos Malaysia dan bahawa tindakannya terhadap Menteri Kewangan, Kerajaan Malaysia dan Azman didengar dan ditolak dengan kos oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 31 Mei tahun lepas selepas satu perbicaraan penuh.

Mereka berkata berikutan itu, Adam memfailkan rayuan kepada Mahkamah Rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi mengetepikan dua tindakan undang-undangnya tetapi beliau seterusnya menarik balik rayuannya pada 18 Okt tahun lepas. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain

Ronaldo, Georgina berkahwin secara senyap?