Skim Khas Pembelian Rumah PPR-MTEN, PA DBKL Tidak Libatkan KWSP - Semasa | mStar

Skim Khas Pembelian Rumah PPR-MTEN, PA DBKL Tidak Libatkan KWSP

KUALA LUMPUR: Skim khas pembelian rumah Program Perumahan Rakyat-Majlis Tindakan Ekonomi Negara (PPR-MTEN) dan Perumahan Awam Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (PA DBKL) tidak melibatkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memberikan pinjaman kepada individu, kata Timbalan Ketua Eksekutif dan Ketua Pelaburan KWSP, Datuk Shahril Ridza Ridzuan.

Beliau berkata peserta yang berminat perlu memohon terus kepada Kementerian Pembangunan Wilayah dan Kesejahteraan Bandar dan bukannya KWSP.

Katanya KWSP kini masih dalam perbincangan dengan syarikat tujuan khas (SPV) di bawah Yayasan Wilayah Persekutuan (SPV Yayasan WP) untuk memberikan pinjaman dengan syarat-syarat sedang dimuktamadkan.

"KWSP ingin memberi jaminan kepada pencarum bahawa semua pinjaman yang diberikan KWSP kepada kerajaan Malaysia atau agensi kerajaan lain dibuat berdasarkan pertimbangan komersil dan dengan jaminan yang bersesuain untuk melindungi kepentingan pencarum," katanya dalam satu kenyataan di sini, Rabu.

Kenyataan itu bagi menjelaskan kebimbangan orang ramai mengenai skim pinjaman itu seperti mana yang diumumkan oleh Menteri Pembangunan Wilayah dan Kesejahteraan Bandar Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berhubung penjualan perumahan awam kepada peserta yang layak.

Raja Nong Chik ketika sesi taklimat skim tersebut pada Jumaat lepas dilaporkan berkata melalui pinjaman bercagar itu KWSP dijangka menikmati kadar keuntungan 5.5 peratus setahun daripada pembiayaan RM1.5 bilion dalam Skim Pembiayaan Khas untuk membolehkan penyewa berkelayakan membeli rumah dikendalikan DBKL.

Skim khas pembelian rumah PPR-MTEN dan PA DBKL yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 28 Disember lepas bertujuan membantu penyewa sedia ada mendapatkan sumber kewangan bagi membeli rumah-rumah yang ditawarkan.

Skim itu akan bermula Mac ini dan pembeli dijangka menandatangani surat perjanjian jual beli mulai Mei depan.

Shahril Ridza berkata pada asasnya syarat-syarat yang sedang dimuktamadkan itu melibatkan kemudahan awal sebanyak RM300 juta dengan pinjaman selanjutnya akan diluluskan atas budi bicara Panel Pelaburan KWSP tertakluk kepada prestasi memuaskan pengendalian akaun oleh SPV Yayasan WP, dengan kemudahannya akan disemak semula 12 bulan selepas tarikh bayaran terakhir daripada jumlah RM300 juta yang dibuat.

Beliau berkata dalam kes itu, SPV Yayasan WP akan mengadakan urusan pajakan (Skim Ijarah) dengan peserta individu dan hak milik rumah-rumah tersebut kepunyaan SPV Yayasan WP sehingga urusan pajakan di bawah Skim Ijarah diselesaikan sepenuhnya oleh peserta terlibat.

Katanya pinjaman kepada SPV Yayasan WP adalah terjamin kerana semua unit rumah akan dicaj atau diuntukkan oleh SPV Yayasan WP kepada KWSP dengan perlindungan jaminan sekurang-kurangnya dua kali ganda amaun pinjaman.

Shahril Ridza berkata terdapat penahanan tunai sebanyak 25 peratus daripada pembayaran pinjaman KWSP kepada SPV Yayasan WP yang akan disimpan dalam akaun rizab kecairan yang diuntukkan kepada KWSP bersama-sama dengan semua peruntukan aliran tunai.

"Syarat-syarat perjanjian pinjaman juga dalam risiko boleh diterima KWSP kerana ia dicagarkan terhadap aset dan aliran tunai dengan jaminan yang sesuai ke atas pembayaran balik pinjaman yang dibuat dengan KWSP difahamkan SPV Yayasan WP hanya akan memilih peserta yang mempunyai rekod bayaran sewa yang baik," katanya.

Beliau berkata bagi memastikan akaun individu diuruskan dengan baik SPV Yayasan WP juga diminta melantik institusi kewangan yang bersesuaian untuk menguruskan pentadbiran skim tersebut.

Katanya berdasarkan syarat dan aturan jaminan yang telah dikemukakan, KWSP dilindungi sepenuhnya dan kadar keuntungan tahunan sebanyak 5.5 peratus yang dikenakan adalah wajar.

"KWSP sentiasa menyedari kepentingan pencarum dan ingin menegaskan bahawa simpanan persaraan mereka dilaburkan secara berhemah dalam rangka kerja urus tadbir yang baik dan menerima pakai profil risiko pulangan yang konservatif," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain