4.2 Juta Rakyat Malaysia Berisiko Hidap Penyakit Ginjal Kronik - Semasa | mStar

4.2 Juta Rakyat Malaysia Berisiko Hidap Penyakit Ginjal Kronik

KUALA LUMPUR: Seramai 4.2 juta orang atau 15 peratus daripada populasi rakyat Malaysia berisiko tinggi menghidap penyakit ginjal kronik (CKD), kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Seri Dr Hassan Abdul Rahman.

Katanya terdapat lapan golongan berisiko tinggi terhadap penyakit tersebut antaranya pesakit diabetes Mellitus, hipertensi dan golongan berumur 65 tahun ke atas.

"Langkah pemeriksaan dan pencegahan awal mampu menghalang penyakit hinggap ini kerana tiada simptom awal yang dapat dilihat," katanya ketika melancarkan buku panduan 'Clinical Practice Guideliness (CPG) Management of Chronic Kidney Disease in Adults' di sini, Selasa.

Buku itu diedarkan secara percuma dan boleh didapati di klinik-klinik kesihatan negeri dan seluruh jabatan kesihatan negeri. Ia merupakan buku ke-66 mengenai penyakit kronik yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan sejak 2000.

Sementara itu, Ketua Runding Kebangsaan Nefrologi (Buah Pinggang) Hospital Kuala Lumpur Datuk Dr Ghazali Ahmad berkata penyakit CKD itu terbahagi kepada lima peringkat dan kebanyakan pesakit hanya datang menerima rawatan apabila sampai ke peringkat terakhir. "Kerajaan membelanjakan hampir RM760 juta setahun untuk kos rawatan CKD ini mengikut perspektif kiraan Kementerian Kesihatan dan tidak termasuk kos-kos lain yang ditanggung oleh pesakit," katanya.

Kementerian Kesihatan memerlukan 173 pakar nefrologi setiap tahun bagi menampung bilangan pesakit kronik seramai 23,000 serta pertambahan 4,000 pesakit baru CKD setiap tahun, katanya.

Beliau juga memaklumkan seramai 23,000 pesakit dialisis telah didaftarkan untuk menjalani rawatan di seluruh negara hingga akhir tahun lepas dan 2,000 pesakit telah menjalani “transplan” ginjal dalam tempoh yang sama.

"Negara membelanjakan sebanyak RM50 juta setahun diperuntukkan untuk ubat-ubatan khusus berkaitan dengan transplan ginjal tidak termasuk kos-kos yang lain," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain