MCA Cabar Pakatan PKR-DAP-PAS Kurangkan Jumlah Penjawat Awam

KUALA LUMPUR: MCA mencabar pakatan PKR-DAP-PAS mengurangkan jumlah penjawat awam di negeri yang mereka tadbir dan tidak memberi helah akan melaksanakannya jika mereka mengambil alih kerajaan persekutuan.

Parti itu berkata kenyataan ketua publisiti DAP Tony Pua bahawa pakatan itu akan mengurangkan jumlah penjawat awam sekiranya mereka mengambil alih kerajaan persekutuan telah ditolak oleh PAS sendiri apabila akhbar parti itu, Harakah, memetik Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar sebagai berkata pakatan itu tidak pernah membincangkan perkara tersebut.

"DAP juga tidak menunjukkan komitmennya terhadap isu itu. Sekiranya Pakatan Rakyat benar-benar ingin mengurangkan jumlah penjawat awam, mereka sepatutnya melaksanakannya di negeri yang mereka tadbir terlebih dulu, tapi hingga hari ini, mereka tidak berbuat demikian di Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan malah, di Kelantan," kata setiausaha MCA Selangor Wong Koon Mun dalam satu kenyataan pada Rabu.

Beliau berkata Pua sering menyerang kerajaan persekutuan, tetapi apabila kerajaan Selangor membuat keputusan menaikkan elaun Anggota Dewan Undangan Negeri dan penjawat awamnya serta menyerahkan projek kepada juruperunding luar dan tidak menggunakan sumber dalaman negeri, mereka tidak pula mengkritik langkah itu.

"Oleh itu, saya mencabar DAP supaya melaksanakan dasar mereka itu untuk membuktikan mereka tidak menipu rakyat dan mengurangkan jumlah penjawat awam di Pulau Pinang dulu," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain