Kerajaan Lulus RM21.3 Juta Untuk Skim Rumah Pertamaku - Husni - Semasa | mStar

Kerajaan Lulus RM21.3 Juta Untuk Skim Rumah Pertamaku - Husni

KUALA LUMPUR: Kerajaan meluluskan sebanyak RM21.3 juta untuk Skim Rumah Pertamaku (SRP) melibatkan 143 permohonan setakat 30 April tahun ini.

Menteri Kewangan II, Datuk Seri Husni Hanadzlah berkata, secara puratanya setiap pinjaman berkenaan bernilai RM149,365 bagi setiap permohonan.

"Apa yang kerajaan sasarkan adalah menyediakan rumah di bawah RM220,000. Ini penting kerana kita sedar harga rumah di KL telah melambung naik berlipat ganda sejak beberapa tahun kebelakangan ini," katanya pada sidang akhbar selepas majlis pemerteraian perjanjian antara Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) dengan 25 bank untuk SRP di sini, Isnin.

Melalui MoU itu, SPNB akan bertindak sebagai one stop centre bagi membolehkan warganegara Malaysia yang menepati kriteria dan syarat memiliki rumah SPNB, manakala pihak bank akan memproses permohonan yang diterima daripada SPNB untuk kelulusan dalam tempoh yang ditetapkan.

Beliau turut merasmikan ibu pejabat baru SPNB di Menara Perkeso, Jalan Tun Razak yang menempatkan 413 kakitangan SPNB dari Bangunan MAS, Jalan Sultan Ismail.

Hadir sama, Pengerusi SPNB, Datuk Ir. Idris Haron.

SRP diumumkan dalam Bajet 2011 untuk membantu golongan muda yang baru bekerja dan berpendapatan tidak lebih daripada RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah pertama mereka.

Skim ini membolehkan golongan muda untuk mendapat pembiayaan sehingga 100 peratus daripada bank-bank yang terlibat untuk membeli rumah pertama mereka.

Ini sejajar dengan hasrat Kerajaan untuk meningkatkan pemilikan rumah di kalangan rakyat Malaysia.

Melalui skim ini, individu, terutama golongan muda yang berpendapatan bulanan kurang daripada RM3,000, boleh mendapat pinjaman 100 peratus daripada institusi kewangan terpilih untuk membeli rumah berharga antara RM100,000 dan RM220,000, dengan tempoh pembayaran sehingga 30 tahun.

Kerajaan, melalui Cagamas akan menjamin bayaran pendahulan atau wang deposit sebanyak 10 peratus kepada pembeli rumah tersebut.

Bank yang terlibat ialah Affin Bank Bhd, Affin Islamic Bank Bhd, Alliance Bank Malaysia Bhd, Alliance Islamic Bank Malaysia Bhd, AmBank Bhd, AmIslamic Bank Bhd, Bank Islam Malaysia Bhd, Bank Muamalat Malaysia Bhd, CIMB Bank Bhd, CIMB Islamic Bank Bhd, EON Bank Bhd, EONCAP Islamic Bank Bhd, Hong Leong Bank Bhd, Hong Leong Islamic Bank Bhd.

Maybank Bhd, Maybank Islamic Bank Bhd, OCBC Bank Malaysia Bhd, OCBC Al Amin Bhd, Public Bank Bhd, Public Islamic Bank Bhd, RHB Bank Bhd, RHB Islamic Bank Bhd, United Overseas Bank Malaysia Bhd, Standard Chartered Bank Malaysia Bhd, Standard Chartered Saadiq Bhd dan Cagamas Bhd (CSC Department).

Husni memberitahu, SPNB diberi tanggungjawab untuk membina lebih 38,000 unit rumah di bawah program Rumah Mampu Milik (RMM) untuk membantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Setakat ini, katanya, sebanyak 2,000 unit rumah siap bina sementara 26,754 unit masih sedang dibina.

"Di bawah Skim Rumah Pertamaku dengan nilai antara RM100,000 hingga RM220,000, sebanyak 4,516 unit telah siap dibina dengan CFO (Sijil Layak Menduduki) manakala 8,991 unit sedang dibina.

"Ini menjadikan jumlah unit perumahan sebanyak 13,507 unit di seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak," katanya.

Dalam perkembangan lain, Husni berkata, kementerian akan mengadakan 10 mesyuarat kumpulan fokus untuk menghasilkan bajet 2012 dengan salah satu daripadanya adalah menyediakan rumah mampu dimiliki dan mengatasi kemiskinan bandar.

Lain-lain kumpulan fokus tersebut merangkumi menggalakkan pelaburan swasta; menggalakkan infrastruktur luar bandar dan meningkatkan pendapatan; menangani isu sosial dan ekonomi; memperhebat penyelidikan, pengkomersialan pembangunan dan inovasi.

"Inovasi penting kerana kita dapat lihat Amerika Syarikat dan China bersaing untuk menjadi kuasa ekonomi terunggul. Sekarang kita lihat bukan lagi dari saiz ekonomi tetapi dari segi melahirkan produk inovatif. Negara tersebut akan menguasai ekonomi dunia.

"Malaysia tidak ingin ketinggalan... oleh itu, memerlukan kumpulan fokus untuk berbincang," katanya.

Tambah Husni, kementerian turut ingin meningkatkan prestasi Industri Kecil dan Sederhana (IKS) dengan memanfaatkan rangkaian bekalan global.

Katanya, lain-lain fokus mengenai IKS ialah menangani inflasi yang meningkat, mengatasi perbelanjaan rumah tangga yang tinggi, menginstitusikan pengurusan nilai dalam pembelian di sektor kerajaan serta mewujudkan sektor awam yang ideal.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya luah perasaan bukan menuduh" - Irfan