Perlis, Kedah Kaji Tarian Poco-Poco - Semasa | mStar

Perlis, Kedah Kaji Tarian Poco-Poco

PETALING JAYA: Majlis Fatwa Negeri Perlis dan Kedah tidak akan menuruti Perak yang bertindak mengharamkan tarian poco-poco di negeri berkenaan.

Sebaliknya, Kedah dan Perlis akan mengkaji lebih mendalam tarian berkenaan yang sangat popular khususnya di kalangan umat Islam di negara ini.

Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya berkata, majlis fatwa negeri tidak mengeluarkan garis panduan yang melarang orang ramai menari poco-poco selagi ia tidak bertentangan dengan hukum Islam.

“Selagi tarian tersebut menjaga persoalan seperti aurat wanita, tidak ada percampuran lelaki dan wanita bukan muhrim.

"Tidak ada unsur pemujaan dalam tarian. Kita anggap ia hanya satu jenis senaman dan kita tidak ada masalah mengenainya,” katanya kepada mStar Online ketika dihubungi pada Khamis.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai keputusan Majlis Fatwa Perak memutuskan tarian tersebut sebagai haram.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dilaporkan berkata tarian tersebut diharamkan kerana ia mempunyai unsur kepercayaan agama lain iaitu Kristian selain pemujaan roh dan pewartaan fatwa itu akan dibuat tidak lama lagi.

Keputusan tersebut diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak kali ke-186 yang diadakan pada 26 Januari lalu.

Mengulas lanjut, Dr Juanda yang juga Ahli Majlis Fatwa Kebangsaan berkata beliau akan meneliti apakah asas-asas yang digunakan oleh Majlis Fatwa Perak sebelum membuat apa-apa keputusan.

“Di Perlis hingga kini kita tidak pernah haramkan atau galakkan orang menari tarian poco-poco.

“Kita akan teliti apakah asas-asas yang digunakan dalam pengharaman tarian ini. Setakat ini kita isu ini tidak pernah dibincangkan oleh Majlis Fatwa Negeri,” katanya.

Sementara itu, Mufti Kedah, Datuk Sheikh Muhamad Baderudin Ahmad menegaskan bahawa isu tersebut akan dirujuk dan dibincangkan dalam Majlis Fatwa Negeri Kedah dalam masa terdekat.

“Buat masa ini, isu tarian poco-poco tidak pernah dibangkitkan dalam mesyuarat Majlis Fatwa Negeri.

“Apa pun isu ini perlu diteliti terlebih dahulu sebelum tindakan selanjutnya diambil,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin pula melahirkan pandangan berbeza dalam isu tersebut.

Beliau berhujah, semua urusan harian manusia, termasuk tarian, adalah harus diamalkan kecuali terdapat dalil yang jelas mengharamkannya.

Bagaimanapun, Mohd Asri yang juga pensyarah di Universiti Sains Malaysia menegaskan, jika terdapat unsur yang tidak baik, perkara itu hendaklah ditapis dengan membuang unsur yang buruk, bukan mengharamkan perkara itu secara menyeluruh.

"Atas asas ini, pada pandangan saya, tarian poco-poco adalah harus, melainkan jika seseorang itu mengamalkannya kerana ingin menghayati kepercayaan yang salah dari segi akidah," katanya.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel