PAS Dakwa Penubuhan Felda Plantation Bertentangan Akta GSA 1960 - Semasa | mStar

PAS Dakwa Penubuhan Felda Plantation Bertentangan Akta GSA 1960

TEMERLOH: PAS mendakwa penubuhan Felda Plantation, sebuah anak syarikat Felda adalah haram kerana bertentangan dengan Akta Penempatan Beramai-ramai (GSA) 1960.

Pengerusi Persatuan Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata, berdasarkan Seksyen 7(2) dan Seksyen 11(1) Akta GSA 1960, Felda hanya boleh membuka tanah untuk individu dan melalui saham koperasi yang bertujuan untuk membasmi kemiskinan.

"Mana asas yang diguna oleh kerajaan Barisan Nasional (BN)apabila mereka mewujudkan Felda Plantation kerana strukturnya tidak ada peneroka dan tidak diberikan kepada koperasi.

"Tetapi Felda Plantation diurus sebagai satu syarikat. Peneroka pun tak tahu berapa keuntungan dan berapa pendapatan yang diperolehi oleh Felda Plantation," katanya pada sidang media di markas induk PAS di sini, Rabu.

Justeru katanya, tawaran 'Pelan 100 hari' Pakatan Rakyat menerusi 'buku jingga' iaitu untuk menghapuskan Felda Plantation pada dasarnya bertujuan mengembalikan hak golongan peneroka Felda.

"Sebab itu bila Pakatan Rakyat kemukakan tawaran 'buku jingga', sebenarnya kita mahu mengembalikan semula asas penubuhan Felda iaitu untuk menyusun semua masyarakat dan membasmi kemiskinan.

"Kalau buka Felda Plantation, kemiskinan mana yang nak dibasmi,masyarakat mana yang nak disusun," katanya.

Sementara itu pada sidang media yang sama, Mazlan turut menyatakan kesediaanya berdialog bersama Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berhubung isu Felda yang dibangkitkan sekretariat Anak.

"Beliau pernah pernah buat tawaran untuk ajak kami berdialog tentang isu Felda... jadi sekarang saya ingin nyatakan bahawa kami sahut cabarannya itu.

"Saya akan bawa 20 orang sekretariat Anak ke ibu pejabat Felda, beliau hanya perlu nyatakan bila tarikhnya, sekurang-kurangnya kami akan bangkitkan 50 isu berkaitan Felda yang tidak selesai," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain