Saman: JPJ, PDRM, DBKL Wujud Pegawai Rujukan - Semasa | mStar

Saman: JPJ, PDRM, DBKL Wujud Pegawai Rujukan

PUTRAJAYA: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), polis dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kini menempatkan pegawai rujukan bagi membantu orang ramai yang tidak berpuas hati dengan saman terhadap mereka.

Ketua Pengarah JPJ Datuk Solah Mat Hassan berkata pegawai terbabit ditempatkan di semua cawangan JPJ dan polis di seluruh negara akan memberi penjelasan berhubung saman yang dikenakan kepada orang ramai.

"Antara sebab mereka mempertikai saman itu termasuklah menganggap saman itu tidak patut dikeluarkan kepada mereka, tidak pernah menerima notis saman atau kenderaan sudah ditukar milik kepada orang lain.

"Jika kes itu meritnya benar atas apa yang dipertikaikan, saman-saman itu akan dipertimbangkan untuk NFA (no further action - tiada tindakan lanjut), tapi jika ikut rekod jabatan saman itu didapati valid dan kita berpuas hati, saman itu akan diteruskan dan mesti diselesaikan," katanya pada sidang media, di sini, Rabu.

Solah berkata langkah itu yang dilaksana sejak awal minggu ini akan diperluas ke semua pihak berkuasa tempatan (PBT) lain dalam masa terdekat.

Turut hadir pada sidang media itu ialah Ketua Trafik Pasukan Ibupejabat Polis Bukit Aman Datuk Abdul Aziz Yusof serta wakil-wakil Kementerian Pengangkutan, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta DBKL.

Mengulas lanjut, Solah berkata sebelum ini pihak yang berkenaan banyak menerima aduan orang ramai berhubung isu saman, namun sukar ditangani kerana kebanyakan aduan dihantar melalui emel dan tidak mengandungi maklumat lengkap.

Sementara itu, Abdul Aziz berkata orang ramai tidak perlu menulis kepada media untuk mempertikaikan saman yang diterima sebaliknya perlu berhubung dengan agensi terlibat.

Beliau berkata jika orang ramai memerlukan bukti terhadap saman yang dikeluarkan polis, mereka boleh menyemaknya di Bukit Aman jika kesalahan dilakukan di sekitar Lembah Klang.

"Jika di luar Lembah Klang, kena tengok di mana kejadian itu berlaku (untuk berurusan dengan polis di daerah itu). Tetapi ini bagi yang nak tengok gambar sahaja, yang tak nak tengok perlulah menulis kepada kita.

"Cuma gambar yang disediakan hanya untuk yang memandu melebihi had laju sahaja, yang tiada cukai jalan tiadalah gambar," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Roslan Calon BN Merlimau

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Signal dijangka pesaing utama WhatsApp