Tiada Lagi Miskin Tegar Di Bandar - Semasa | mStar

Tiada Lagi Miskin Tegar Di Bandar

KUALA LUMPUR: Kerajaan pada Khamis mengisytiharkan bahawa kawasan bandar terutama di Kuala Lumpur tidak lagi mempunyai golongan miskin tegar.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, bilangan penduduk miskin dan mudah miskin pula telah dapat dikurangkan sekurang-kurangnya 50 peratus berbanding tahun lepas.

"Mulai tahun hadapan, kita akan tingkatkan (bantuan) golongan yang disasarkan ini. Kita ada program-program seperti penjualan rumah, bantuan pelajaran dan baru-baru ini Skim Prihatin untuk kematian dan lain-lain.

"Di bawah elemen kesejahteraan bandar, kita fokus kepada golongan miskin iaitu bantuan latihan kemahiran perniagaan kecil," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kongres Sedunia Pertama Pengurusan Aset Infrastruktur di sini, Khamis.

Februari lepas, beliau mengumumkan sasaran kementerian untuk membasmi kemiskinan tegar di seluruh Wilayah Persekutuan menjelang akhir tahun ini.

Pelbagai usaha telah dilakukan termasuk membekalkan ketua rumah dengan ilmu kemahiran dan keusahawanan bagi membolehkan mereka mencari pekerjaan selain memberi tumpuan kepada penambahbaikan infrastruktur khususnya di Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Raja Nong Chik berkata, usaha mengatasi sepenuhnya masalah miskin dan mudah miskin di bandar mengambil masa terutama dengan bilangan penduduk yang dinamik.

"Bilangan bertukar-tukar. Miskin tegar kita bantu, dia dah keluar dari kepompong kemiskinan tapi kadangkala mungkin apa yang kita bantu itu tak mencukupi dan jadi miskin balik. Nak kata boleh capai 100 peratus mungkin susah," katanya.

Mengenai pembangunan Kampung Baru, Raja Nong Chik berkata program dialog dengan pemilik dan pewaris di kawasan itu akan diteruskan bagi mendapatkan maklumat balas menganai konsep pembangunan yang mereka kehendaki. - BERNAMA

Artikel Berikut

Wanita Sembunyi Dadah Pada Girdle Dihukum Mati

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.