Najib Beri Penghormatan Kepada Penasihat Proton, Tun M - Semasa | mStar

Najib Beri Penghormatan Kepada Penasihat Proton, Tun M

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak malam ini memberi penghormatan kepada penasihat Proton Tun Dr Mahathir Mohamad, yang merupakan pencetus idea kepada kelahiran kereta nasional negara, Proton.

Katanya tanpa berkat iltizam politik yang kuat dan semangat gigih Dr Mahathir, Proton tidak mungkin akan wujud dan mencapai kejayaan seperti yang diraikan hari ini.

"Tidak keterlaluan kalau disebut Tun Dr Mahathir Mohamad merupakan pencetus kepada idea untuk melahirkan kereta nasional melalui Proton.

"Oleh itu, saya sebagai wakil kerajaan dan rakyat Malaysia mengucapkan ribuan terima kasih kepada Tun Dr Mahathir kerana kepimpinan beliau yang telah menjadi asas kepada kejayaan Proton," katanya pada majlis makan malam gala sempena sambutan ulang tahun ke-25 Proton di sini pada Jumaat.

Turut hadir pada acara gilang gemilang itu ialah Dr Mahathir dan isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali serta isteri Najib Datin Seri Rosmah Mansor.

Perdana Menteri berkata pengeluaran kereta Proton Saga pada tahun 1985 juga merupakan titik tolak permulaan industri automotif negara.

"Siapa sangka, inisiatif yang pada ketika itu dibenihkan ideanya 25 tahun lalu, mendapat begitu banyak pandangan sinis dan kritikan ketidakyakinan daripada ramai pihak, kini bukan sahaja telah berusia 25 tahun, tetapi lebih daripada itu, telah banyak membuktikan kemampuan dan keupayaannya sehingga kini menjadi satu kebanggaan kita rakyat Malaysia," katanya.

Pada acara itu juga, Proton Holdings Berhad turut meraikan 651 pekerja perintisnya yang telah bersama-sama memulakan operasi syarikat itu pada 1983.

Sasterawan terkenal Prof Madya Dr Lim Swee Tin turut mendeklamasikan sebuah sajak yang bertajuk "Meluncur di Aspal Masa" yang menggambarkan perjalanan Proton sepanjang 25 tahun.

Sempena dengan ulang tahun itu, Najib turut melancarkan kereta peringatan, yang akan dibuka bagi tempahan mulai Isnin, yang terdiri dari model Saga, Persona dan Exora dengan hanya 25 unit bagi setiap model akan disediakan.

Perdana Menteri turut melancarkan buku meja kopi bertajuk "A Saga: Proton's 25th-Year Story" yang ditulis oleh Datuk Abdul Kadir Jasin.

Dalam majlis yang sama, pengeluar kereta nasional itu turut menyampaikan sumbangan RM25,000 setiap satu kepada 25 pertubuhan amal terpilih.

Rosmah turut menyampaikan replika cek bernilai RM25,000 setiap satu kepada tiga badan amal yang hadir iaitu Yayasan Pembangunan Anak Yatim/Miskin, Persatuan Thalassemia Malaysia dan Persatuan Orang-orang Cacat Anggota Malaysia.

Tabung amal itu merupakan sebahagian daripada program ulang tahun ke-25 Proton, yang menyaksikan RM25 diikrarkan bagi setiap kereta Proton yang terjual dari 22 April hingga 30 Jun, 2010.

Sementara itu, majlis yang dihadiri hampir 2,000 orang itu turut mengambil kesempatan untuk meraikan harijadi Dr Mahathir yang ke-85 dan Dr Siti Hasmah yang ke-84 yang masing-masing jatuh pada 10 dan 11 Julai. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

PAS Mahu Anjur Himpunan Bersih Kedua

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain