Status Bangsa: Pelbagai Faktor Dan Keperluan Dikaji Sebelum Mansuh - Semasa | mStar

Status Bangsa: Pelbagai Faktor Dan Keperluan Dikaji Sebelum Mansuh

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat hari ini diberitahu beberapa faktor dan keperluan diambil kira sebelum keputusan dibuat sama ada untuk melaksanakan cadangan bagi memansuhkan ruang maklumat mengenai bangsa, keturunan atau kaum dalam borang rasmi kerajaan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong berkata antara faktor dan keperluan yang masih perlu diambil kira ialah maklumat kaum dan agama seperti yang terkandung dalam cip MyKad masih dianggap perlu bagi tujuan perangkaan dan statistik.

"Memang pada amnya, kita boleh mengenalpasti kaum atau keturunan seseorang dari namanya, akan tetapi di kalangan beberapa kaum dan suku kaum yang tertentu di Sabah dan Sarawak, perbezaan antara mereka yang tidak begitu jelas akan menimbulkan kekeliruan," katanya.

Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan Lim Lip Eng (DAPSegambut) yang ingin tahu sama ada kerajaan serius untuk menghapuskan ruang maklumat mengenai kaum, agama dan status bumiputera dalam semua borang kerajaan dan bila ia akan dilaksanakan.

Liew berkata turut diambil kira ialah penggunaan dalam borang untuk program membasmi kemiskinan yang bertujuan untuk menyusun semula masyarakat. "Sebenarnya, negara maju seperti Australia, United Kingdom, dan Amerika Syarikat memerlukan maklumat kaum dalam borang-borang tertentu untuk tujuan memantau keadaan kesaksamaan peluang," katanya.

Beliau berkata ia juga penting untuk tujuan penguatkuasaan dari segi undang-undang atau peraturan yang bersangkut dengan keperluan agama.

"Sememangnya gagasan 1Malaysia berlandaskan konsep dan komitmen terhadap perpaduan dalam kepelbagaian yang bermakna bahawa kepelbagaian etnik dan budaya yang unik perlu dihormati, dipelihara dan dihargai dalam usaha kita memupuk perpaduan.

"Untuk demikian, maklumat mengenai kaum dan agama boleh digunakan untuk menunjukkannya.

Oleh itu, maklumat mengenai kaum dengan sendirinya tidak memberi masalah kepada perpaduan. Yang menimbulkan masalah ialah sikap dan pendekatan "perkauman"," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Sistem Kehakiman Percepat Proses Pengadilan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain