Penyanyi ‘Terkucil’ Antara Yang Dirungkai Dalam Revolusi AJL25

Babak menarik semasa rakaman Revolusi Anugerah Juara Lagu 25 di Sri Pentas, Khamis. - Foto oleh SAMUEL ONG
Babak menarik semasa rakaman Revolusi Anugerah Juara Lagu 25 di Sri Pentas, Khamis. - Foto oleh SAMUEL ONG
Babak menarik semasa rakaman Revolusi Anugerah Juara Lagu 25 di Sri Pentas, Khamis. - Foto oleh SAMUEL ONG

PETALING JAYA: Buat julung kalinya TV3 merungkai pelbagai kisah menarik sekaligus mengimbas Anugerah Juara Lagu (AJL) dari tahun 1986 hingga 2000 dalam Revolusi AJL25.

Antara perkara yang dirungkai termasuklah ‘penyanyi lupa lirik... terkucil’, ‘artis bukan Melayu yang berjaya ke AJL’, ‘penyanyi ganti di AJL’, ‘gaya di pentas AJL’, ‘props paling menarik’ dan ‘antara rock dan indie di AJL’.

Program yang dihoskan oleh pengacara Faizal Ismail itu akan disiarkan sebanyak empat episod mulai 4 Disember, 11 Disember, 18 Disember dan 1 Januari menggantikan slot Muzik Muzik pada setiap Sabtu, pukul 5 hingga 6 petang.

Selain rakaman temubual bersama para artis, Revolusi AJL25 turut menyiarkan rakaman persembahan yang telah dirakamkan pada 23 November lalu di Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam.

Antara artis dan lagu yang terlibat adalah Ramlah Ram (Kau Kunci Cintaku Dalam Hatimu), Jaclyn Victor (Gemilang), Ezlynn (Hi Hi Bye Bye), Francissca Peter (Sekadar Di Pinggiran), Meet Uncle Hussain (Lagu Untukmu), Noraniza Idris (Hatinya Tak Tahan & Awallah Dondang), Hazami (Kata), Datuk Siti Nurhaliza (Nirmala) dan Adibah Noor (Terlalu Istimewa).

Turut serta adalah komposer Adnan Abu Hassan dan Aidit Alfian.

Penerbitnya, Hamsiah Biri berkata program ini dibuat sempena dengan 25 tahun ulang tahun AJL.

“Kandungan program ini lebih kepada perjalanan AJL dengan menampilkan juara AJL dan juara bagi setiap kategori. Jadi, kami telah memilih klip-klip AJL terdahulu yang terbaik untuk disiarkan kepada penonton.

“Bagaimanapun, kami mengalami sedikit kesukaran untuk mencari semula dan meneliti satu-persatu klip tersebut. Walaupun begitu kesukaran itu tidak mengganggu proses pembikinan program ini,” katanya semasa sidang media di Sri Pentas, di sini.

Debaran AJL25 akan disiarkan pada sehari sebelum Malam Kemuncak AJL25 serta Detik AJL25 selang 20 hari sebelum itu, pada setiap hari untuk satu minit.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

ABP13: Datuk Siti Nurhaliza Tarik Diri

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain