Belukar filem indie tempatan pertama

Tenaga produksi dan pelakon filem Belukar. - foto MSTAR oleh AU YEONG HOW
Tenaga produksi dan pelakon filem Belukar. - foto MSTAR oleh AU YEONG HOW
Tenaga produksi dan pelakon filem Belukar. - foto MSTAR oleh AU YEONG HOW

PERSADA industri hiburan tanahair yang dibanjiri kumpulan pemuzik indie kini dirancakkan lagi dengan kemunculan filem indie.

Syarikat penerbitan filem, Preston Zaidan Productions Sdn. Bhd. mempelopori usaha murni tersebut menerusi filem "Belukar" yang bakal ditayangkan pada awal tahun depan.

Pengarah dan penulis skrip filem Belukar, Jason Chong Chia Shien memberitahu, filem-filem indie sangat kurang mendapat perhatian berbanding kumpulan muzik indie yang semakin diterima ramai.

"Apakah perbezaan dan jurang yang memisahkan perkara ini masih menjadi tanda tanya dalam pemikiran kami. Dengan itu, tidak salahnya jika pihak kami memulakan langkah dengan mengadakan kerjasama bersama kumpulan indie ini bagi mewujudkan kelainan.

"Lagu-lagu hasil ciptaan beberapa kumpulan indie seperti Coco D' Monday, Kugiran Malay, Rovernation, Enava dan Mr. Irwin. akan menjadi lagu runut bunyi bagi filem tersebut kelak," katanya pada majlis ramah mesra pelakon-pelakon filem Belukar bersama media di Hard Rock Cafe, semalam.

Filem Belukar mengisahkan Eva (Daphne Iking) seorang wanita Sabah yang merupakan penipu insuran profesional. Dia berjaya menuntut lebih RM100 juta dan kini Eva sedang disiasat oleh beberapa pihak.

Malangnya, tiada agen penyiasat insurans dapat membuktikan Eva bersalah. Tanggungjawab itu kini dipikul oleh Nik (Bront Palarae) iaitu seorang penyiasat insurans syarikat ABG.

Dalam proses penyiasatan tersebut, Nik telah jatuh cinta terhadap Eva tanpa Eva mengetahui identiti sebenar Nik. Adakah Nik dan Eva bergelut dengan cinta, sandiwara atau keikhlasan semata-mata?

Atau seperti yang disimpulkan Jason Chong, filem ini sarat dengan "love action, thriller and many hidden secrets."

Pelakon-pelakonnya terdiri daripada Bront Palarae sebagai Nik, Daphne Iking (Eva), Azhar Sulaiman (Hassan), Datuk Tamimi Siregar (Farid), Danny (Zailan), Annuar Chew Kin Wah (TKO), Sabrina Hassan (Ivy), Azwan Kombos (Pit), Md. Eyzendy Aziz (Hitam), Ray Redzuan (Momok), Fong U-Shin Xavier (Gong), Ekin AF4 (Norashikin), Sharmila Dedy Borhan (Mary) dan Linora Low (Gincu).

Tempoh penggambaran filem ini adalah 24 hari iaitu dari 9 Mac hingga 2 April. Bajet awal adalah RM600,000.

Mengulas lanjut mengenai filem indie tersebut, jelas Jason Chong: "Ia adalah pertama kali saya menulis skrip dan mengarah sebuah filem, menggunakan RedCam untuk mengeksplorasi teknologi digital dan penggambaran filem dibawa ke Labuan.

"Ia juga julung kali Daphne dan Bront memegang watak utama dalam filem. Kumpulan pemuzik indie akan membawa citarasa berbeza kepada penonton Belukar... Maka lahirlah, muzik indie, filem indie.

"Pelakon baru akan digunakan bagi mewujudkan generasi pelapis industri perfileman," ujarnya.

Lebih menarik, kata Jason Chong, filem arahannya itu mempromosikan tempat-tempat menarik di sekitar Sabah dan Labuan, sekali gus menyokong usaha kerajaan mempromosikan Malaysia di seluruh dunia.

"Kota Kinabalu dan Labuan menjadi lokasi utama filem ini. Lebih tepat lagi, 40 peratus di Sabah dan 60 peratus di Wilayah Persekutuan Labuan selain Tuaran dan Ranau," katanya. Ditanya mengenai cabarannya sebagai pengarah, Jason berkata, dia tidak sempat nak "merasai" cabarannya kerana masa begitu suntuk dan semua perkara bergerak dengan cepat sekali.

"Ia bermula dari draf pertama memakan masa tiga hari dan kemudian draf kedua, empat hari....," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain