Mentor 3: Artis cari protege sendiri! - Hiburan | mStar

Mentor 3: Artis cari protege sendiri!

 Enam mentor musim terbaru - foto THE STAR oleh RAJA FAISAL HISHAN
Enam mentor musim terbaru - foto THE STAR oleh RAJA FAISAL HISHAN

JIKA musim pertama dan kedua dulu, peserta program realiti, Mentor, disaring terlebih dahulu oleh pihak produksi dan juri jemputan sebelum dipilih sebagai protege kepada mentor mereka yang terdiri daripada artis-artis ternama tanahair, namun musim terbaru yang bakal bermula tidak lama lagi akan menyaksikan enam selebriti popular memilih sendiri 'anak didik' mereka.

Inilah salah satu kelainan yang diperkenalkan oleh produksi Mentor musim ketiga ini setelah melahirkan dua juaranya, Pija dan Fiq tidak lama dulu.

Dan jika untuk dua musim sebelum ini, nama-nama besar seperti Datuk Siti Nurhaliza, Amy Search, Zainal Abidin, Ning Baizura, Noraniza Idris, Hattan dan Nora pernah menjadi mentor di dalam program ini, kali ini enam artis hebat daripada pelbagai genre muzik iaitu Awie, Jaclyn Victor, Adibah Nor, Mas Idayu, Ajai dan Lah Ahmad pula dipilih.

Keenam-enam mentor ini akan 'turun padang' ke sesi ujibakat yang bakal bermula 14 Mac hingga 4 April depan pada pukul 10 hingga 5 petang di Sri Pentas, Bandar Utama dan akan memilih sendiri seorang protege yang memenuhi kriteria mereka.

"Ini adalah salah satu kelainan yang kami terapkan dalam Mentor musim ketiga ini. Ujibakat akan dihadiri sendiri oleh enam artis ini dan mereka akan memilih protege masing-masing mengikut ciri-ciri yang mereka mahukan.

"Kami beri 100 peratus kepada mentor untuk letak kriteria yang mereka mahukan, tanpa dipengaruhi oleh pihak produksi. Kami lakukan perubahan ini kerana merasakan sudah sampai masanya untuk buat sesuatu kelainan.

"Berdasarkan pengalaman kami untuk dua musim terdahulu, ada protege yang tidak memenuhi ciri-ciri atau kriteria yang diinginkan oleh mentor, jadi kami merasakan kali ini lebih baik jika mentor sendiri yang buat pilihan.

"Cuma dengan jadual mereka yang padat, sukar untuk kami bawa mereka ke negeri-negeri lain bagi sesi ujibakat tersebut. Jadi, kami memutuskan untuk adakan ujibakat hanya di Sri Pentas," kata penerbit Mentor 3, Muhamad Suffian Isa pada sidang media program itu di Sri Pentas, Bandar Utama, semalam.

Peserta yang ingin mencuba nasib perlulah berusia antara 17 hingga 25 tahun, memilik bakat yang baik dalam bidang nyanyian dan berkebolehan menari. Peserta boleh menyertai ujibakat secara solo mahupun berkumpulan.

Menurut Suffian lagi, pemilihan enam mentor ini dirasakan layak memandangkan setiap artis itu mempunyai kekuatan muzik masing-masing, walaupun ada diantaranya dilihat masih sedikit pengalaman yang dikutip sebagai penyanyi.

"Bagi kami, tidak semestinya mentor itu perlu ada pengalaman berpuluh-puluh tahun dalam industri ini. Kita turut melihat dari aspek kemampuan, kredibiliti dan juga popularitinya.

"Dan menariknya, meskipun enam mentor musim ini menampilkan genre muzik yang berbeza, itu tidak bermaksud protege di bawah didikan mereka kelak perlu mengikut genre mentor masing-masing.

"Tidak semestinya jika mentornya ialah Mas Idayu, protege juga perlu menyanyi dangdut," ujarnya.

Kelainan lain yang ditonjolkan kali ini juga ialah dari segi format pemarkahan. Jika dua musim terdahulu, pemarkahan dibuat berdasarkan 50 peratus undian SMS dan selebihnya adalah menerusi penilaian juri, namun musim ini, 50 peratus terletak di tangan juri profesional, 30 peratus menerusi undian SMS dan 20 peratus lagi adalah daripada juri awam yang berada di studio, contohnya adalah pelajar-pelajar universiti.

Ditanya tentang 'nasib' pemenang Mentor musim ini, setelah melihat dua juaranya, Pija dan Fiq yang agak 'tenggelam' sebaik memenangi program itu dulu, kata Suffian, pihaknya akan cuba menjanjikan yang terbaik untuk protege kali ini.

"Apa yang kita harapkan protege yang lahir dari program ini juga dapat memberi impak terhadap industri. Itu adalah penting untuk memastikan karier mereka ada halatuju kelak," tutur Suffian.

Bagi yang berminat untuk menghadiri ujibakat dan menjadi protege kepada penyanyi idola masing-masing, tarikh ujibakat itu adalah seperti berikut:

14 Mac - ujibakat mentor 1 (Jaclyn Victor) 15 Mac - ujibakat mentor 2 (Mas Idayu) 21 Mac - ujibakat mentor 3 (Lah Ahmad) 22 Mac - ujibakat mentor 4 (Adibah Nor) 28 Mac - ujibakat mentor 5 (Ajai) 4 April- ujibakat mentor 6 (Awie)

Peserta harus membawa kad pengenalan, gambar berukuran pasport dan 4R serta membawa minus one lagu yang ingin dinyanyikan.

KOMEN MENTOR

Jac

"Pada awalnya saya menolak tawaran ini kerana merasakan pengalaman saya tidaklah begitu hebat. Tetapi pihak produksi meyakinkan saya dan akhirnya saya bersetuju untuk menggalas peranan mentor.

"Saya ingin mencari protege yang mampu menyanyi dengan baik, tidak kiralah apa saja genre. Lelaki atau perempuan saya tidak kisah, asalkan dia mempunyai keyakinan tinggi dan mempunyai semangat untuk belajar."

Adibah Nor

"Saya rasa sudah sampai masanya untuk saya mencari anak didik dan cuba bantunya berjaya dalam bidang ini. Tetapi yang penting, saya ingin cari orang yang benar-benar berbakat, boleh ditegur dan tidak 'gedik'. Dan kalau boleh, saya inginkan protege wanita.

"Saya ingin protege saya nanti menjadi seorang yang versatile. Tetapi jika yang saya jumpa itu hanya mempunyai kekuatan pada satu genre saja, saya terima saja dan akan fikirkan cara lain untuk jadikannya menyerlah."

Awie

"Sebenarnya, sudah dua musim saya ditawarkan untuk menjadi mentor, tetapi ketika itu jadual saya cukup padat dan hanya musim ini baru saya berpeluang untuk terima semula tawaran itu.

"Saya akan memilih protege wanita yang mampu menyanyikan lagu rock dengan baik. Setakat ini, hanya Ella saja penyanyi rock wanita di Malaysia dan kalau boleh saya ingin cari pelapisnya. Tetapi saya tidak menghadkan kepada rock saja, dia perlulah ada kebolehan untuk menyanyi lagu genre lain juga. Cuma, saya tetap beri penekanan kepada rock."

Mas Idayu

"Sudah lama saya saya berada dalam bidang ini dan saya rasa dengan pengalaman yang saya ada, saya boleh curahkan kepada protege saya. 'At least' nanti, kalau bakat yang dilahirkan nanti bagus, orang akan memuji inilah anak didik Mas Idayu.

"Saya mahu protege saya bukan saja mampu menyanyi lagu dangdut, tetapi lagu asli juga. Saya percaya, jika dia mampu menyanyi dua genre lagu ini, dia juga boleh menyanyi pelbagai genre lagu lain."

Lah Ahmad

"Saya akui pengalaman saya berbanding mentor yang lain agak kurang. Tetapi saya sahut cabaran ini dan akan cuba lakukan yang terbaik untuk protege saya kelak. Jika boleh, saya ingin mencari protege lelaki, tetapi jika sesi ujibakat nanti peserta wanita yang lebih menyerlah, tidak mustahil saya akan pilih wanita pula."

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan