Waythamoorthy Mohon Maaf Kepada Masyarakat Miskin India - Semasa | mStar

Waythamoorthy Mohon Maaf Kepada Masyarakat Miskin India

P. Waythamoorthy.
P. Waythamoorthy.

PETALING JAYA: Bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P. Waythamoorthy "dengan ikhlas memohon maaf" kepada masyarakat miskin India kerana "tidak dapat memenuhi program pembaharuan sosio-ekonomi" seperti dijanjikan di bawah memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani bersama kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum pilihan raya umum ke-13 (PRU-13).

Waythamoorthy yang meletakkan jawatan sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada minggu lepas, dalam satu kenyataan berkata bahawa Hindraf tidak dapat memenuhi mana-mana janji yang dibuat mereka semasa pilihan raya lalu.

"Sebelum pilihan raya umum yang lepas, kita meminta masyarakat India untuk mengundi Barisan Nasional. Golongan miskin India memberi sokongan, dan BN menang tipis.

"Sekarang, 10 bulan selepas pilihan raya, Hindraf tidak dapat memenuhi mana-mana janji yang dibuat kepada golongan miskin India semasa pilihan raya lalu.

"Kita tahu ini akan mengecewakan ramai golongan miskin yang telah mempercayai kami dan mengundi Barisan Nasional dengan mengharapkan perubahan yang positif," kata Pengerusi Hindraf itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat berkata, perletakan jawatan Waythamoorthy adalah "mengecewakan" tetapi beliau menerima keputusan itu.

Waythamoorthy mendakwa dalam tempoh lapan bulan lepas, beliau telah cuba untuk bekerja dengan sabar dengan Perdana Menteri untuk melancarkan program-program seperti yang dinyatakan dalam perjanjian itu, tetapi mereka tidak mampu untuk melaksanakannya walau satu apa pun.

"Saya tidak membuat alasan untuk kegagalan kami, saya bertangungjawab atas kegagalan ini dan menerima kesannya. Saya memohon maaf kepada golongan miskin India di atas kegagalan ini. Saya harap mereka akan menerima permohonan maaf kami kerana kami mahu terus melangkah untuk terus berjuang demi keadilan, kesaksamaan dan maruah," katanya.

Artikel Sebelum

Wartawan Bernama Meninggal Dunia

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel