Pasukan Keselamatan Malaysia Di Pantai Timur Sabah Dalam Keadaan Terkawal - KPN - Semasa | mStar

Pasukan Keselamatan Malaysia Di Pantai Timur Sabah Dalam Keadaan Terkawal - KPN

LAHAD DATU: Pasukan keselamatan Malaysia di pantai timur Sabah berada dalam keadaan terkawal sepenuhnya, setahun selepas menewaskan kumpulan pengganas Sulu yang melakukan pencerobohan pada 12 Februari tahun lepas.

"Kami berada dalam keadaan terkawal," kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar pada Jumaat selepas lawatan kerja tiga hari di sini.

Khalid berkata pelbagai langkah yang diambil untuk meningkatkan keselamatan oleh pihak polis, angkatan tentera dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) telah meletakkan mereka dalam kedudukan terkawal untuk menjalankan pemeriksaan sama ada berlakunya pencerobohan bersenjata oleh militan atau penjenayah.

Beliau berkata orang ramai dan pelancong tidak perlu risau kerana keputusan keselamatan yang telah dibuat telah dilaksanakan.

Beliau menambah, mereka dapat menghalang pencerobohan yang berlaku pada Januari dan akhir Disember lalu di kawasan pulau berhampiran sempadan kerana kesediaan dan kewaspadaan anggota keselamatan.

Bercakap kepada pemberita selepas menganugerahkan 233 Pingat Kedaulatan Negara untuk anggota polis yang berkhidmat di bawah Ops Daulat tahun lepas, Khalid berkata Perdana Menteri telah meluluskan penubuhan pasukan Pasukan Gerakan Am (PGA) kedua di Sabah.

Briged dengan tiga batalion itu akan ditempatkan di Sandakan, utara Kudat dan daerah Beluran, yang merupakan daerah-daerah di bawah 10 daerah Timur Zon Keselamatan Sabah (Esszone).

Beliau berkata Briged kedua akan beribu pejabat di Sandakan.

"Ini bermakna Sabah akan mempunyai dua briged PGA dengan yang pertama sudah berpangkalan di Kota Kinabalu," katanya, sambil menjelaskan bahawa mereka berharap pasukan kedua itu dapat beroperasi pada akhir tahun.

Beliau berkata pasukan tambahan itu akan meningkatkan lagi keselamatan di pantai timur.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati