Sistem Amaran Awal Banjir Negara Perlu Diwujudkan - Muhyiddin - Semasa | mStar

Sistem Amaran Awal Banjir Negara Perlu Diwujudkan - Muhyiddin

KEMAMAN: Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berkata sudah tiba masanya pengwujudan sistem amaran awal banjir dikaji, bagi memudahkan negara mengesan berlakunya bencana itu, dan semua pihak bersedia lebih awal dengan pelbagai kemungkinan.

Timbalan perdana menteri berkata dengan adanya sistem itu, ramalan awal dapat dilakukan seperti yang dilakukan negara maju, dalam mengatasi masalah yang dihadapi mangsa bencana alam.

"Di negara maju tidak berlaku banjir tetapi ada salji dan mereka dapat meramalkan kejadian itu lebih awal.

"Namun kita faham di negara ini payah nak buat ramalan yang tepat kerana paten hujan berubah-ubah dan kita perlu suatu sistem sebegini," katanya ketika melakukan lawatan di pusat pemindahan banjir pada Jumaat.

Katanya jika sistem amaran awal banjir negara dimodenkan, ia akan memberi manfaat, dan memudahkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) membuat hebahan kepada penduduk kawasan yang sering dilanda banjir.

"Saya percaya teknologi moden dapat dimanfaatkan dan perkara ini boleh MKN teliti dan orang ramai akan turut menerima amaran awal," katanya.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain