Lelaki Terpendek Gembira Jelajah Dunia - Semasa | mStar

Lelaki Terpendek Gembira Jelajah Dunia

Lelaki terpendek di dunia, Dangi (kanan) berjalan bersama-sama dengan Nur Alya Qaisara (dua, kanan) yang berusia lima tahun di i-City, Shah Alam. Bersama mereka ialah Ahmad Yusri, 2, (kiri) dan Nur Alya Natasha, 6. Foto ART CHEN / The Star
Lelaki terpendek di dunia, Dangi (kanan) berjalan bersama-sama dengan Nur Alya Qaisara (dua, kanan) yang berusia lima tahun di i-City, Shah Alam. Bersama mereka ialah Ahmad Yusri, 2, (kiri) dan Nur Alya Natasha, 6. Foto ART CHEN / The Star

SHAH ALAM: Lelaki terpendek di dunia mengatakan bahawa beliau gembira untuk menjelajah dunia bagi mempromosikan negaranya.

Dengan ketinggian 54.6 sentimeter (1 kaki 9 inci), Chandra Bahadur Dangi di Nepal diiktiraf sebagai manusia terpendek dan orang dewasa terkecil sepanjang zaman oleh Guinness Book of World Records pada Februari tahun lepas.

Beliau yang berusia 73 tahu menetap di Reemkholi, sebuah kampung terpencil beberapa 540 kilometer (km) dari Kathmandu modal, menyamai ketinggian sebanyak enam tin 'baked bean' (kacang bakar) yang disusun.

"Saya tidak tahu bila saya berhenti membesar. Saya tidak pernah terfikir yang saya adalah unik," kata Dangi, yang merupakan anak ketujuh daripada lapan adik-beradik.

Empat adik-beradik beliau mempunyai ketinggian yang biasa, manakala tiga yang lain kurang dari 1.22 meter (empat kaki) tinggi.

Beliau berkata, saiz yang unik ini disedari oleh kontraktor balak yang melawat kampungnya beberapa tahun yang lalu.

Dangi, yang sering menghabiskan masa beliau membuat alas meja dan tali kepala di rumah, kini menjelajah ke seluruh dunia untuk mempromosikan negaranya.

"Saya gembira dapat pergi banyak tempat untuk mempromosikan Nepal.

"Tetapi perjalanan ini boleh mencabar, apabila saya tidak boleh berjalan sangat jauh, walaupun sampai ke pintu berlepas lapangan terbang adalah sukar," katanya, sambil menambah bahawa beliau telah pergi ke Jepun, Itali, Korea Selatan dan Australia.

Dangi juga mengatakan walaupun sudah berusia, beliau tidak pernah diperiksa oleh doktor atau mengambil sebarang ubat.

"Saya gembira untuk menjadi seperti ini. Saya tidak mahu berkahwin dan saya tidak pernah jatuh cinta," katanya kepada pemberita di Red Carpet @ i-City, sebuah muzium lilin interaktif di sini, Ahad.

Ukuran Dangi diambil di muzium itu pada Ahad, di mana patung beliau akan diukir.

Muzium berkenaan, yang akan dilancarkan oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Nazri Aziz pada Khamis, mempunyai 100 pameran lilin.

Pengarah I-Berhad Monica Ong berkata dianggarkan kira-kira RM25 juta telah dilaburkan untuk mewujudkan muzium tersebut.

"Ia bukan seperti muzium lilin yang lain kerana ia adalah interaktif. Sebagai contoh, kami menyediakan prop untuk dipakai pelawat untuk mereka bergambar dengan patung. Pada pameran Ratu (Elizabeth), mereka boleh memakai jubah, manakala di pameran Pirates of Caribbean, mereka boleh bergambar dengan pedang," katanya, sambil menambah bahawa patung Michael Jackson dan psy boleh juga "menari".

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Hotel di Makkah hangus dijilat api