Kerajaan Perlu Beri Penjelasan Mengapa Kuota Pelajar Cina di IPTA Sangat Rendah - MCA - Semasa | mStar

Kerajaan Perlu Beri Penjelasan Mengapa Kuota Pelajar Cina di IPTA Sangat Rendah - MCA

Datuk Dr Wee Ka Siong
Datuk Dr Wee Ka Siong

KUALA LUMPUR: Kerajaan perlu memberi penjelasan mengapa kuota yang diperuntukkan bagi pelajar berbangsa Cina di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) pada tahun ini sangat sedikit, kata Pengerusi Biro Pendidikan MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong.

Hanya 19 peratus permohonan pelajar Cina yang diluluskan, Dr Wee berkata ia tidak boleh diterima dan tidak adil kerana kebanyakan pelajar yang mencatatkan Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 4.0 tidak menerima tawaran daripada IPTA.

"Daripada 19 peratus yang berjaya itu juga, ramai pelajar yang tidak bersetuju dengan kursus yang ditawarkan kerana mereka diberikan pilihan terakhir yang dimohon walaupun mencatatkan CGPA yang terbaik.

"Sekiranya pelajar yang cemerlang gagal mendapatkan kursus yang mereka minat, mereka akan menerima tawaran dari IPTA di Singapura," kata Dr Wee kepada pemberita dalam satu sidang media pada Jumaat.

Beliau berkata pendaftaran pelajar Cina di IPTA sejak pelaksanaan sistem meritokrasi sentiasa lebih daripada 25 peratus.

"Setakat ini kita telah menerima tujuh kes pelajar yang kecewa dan merungut apabila mereka tidak menerima sebarang tawaran atau menerima kursus yang mereka mahukan di IPTA," katanya.

Beliau menegaskan cara terbaik adalah dengan kerajaan segera bertindak sebelum pelajar berkenaan berhijrah ke luar negara untuk menyambung pengajian mereka.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain

Meghan Markle hamil anak ke-2?