Program Kesedaran Anti-Pemerdagangan Orang Diperluas Ke Sekolah - Semasa | mStar

Program Kesedaran Anti-Pemerdagangan Orang Diperluas Ke Sekolah

GEORGE TOWN: Majlis Kebangsaan Pertubuhan-Pertubuhan Wanita (NCWO) menyasarkan setiap sekolah menengah di seluruh negara mempunyai sekurang-kurangnya seorang guru terlatih dalam isu pemerdagangan orang.

Timbalan Yang Dipertua NCWO Datuk Faridah Khalid berkata program kesedaran anjuran NCWO dengan kerjasama Kementerian Pelajaran itu bermula pada Februari lepas dan menjelajah tujuh negeri termasuk Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Johor, Kelantan, Miri di Sarawak dan Tawau, Sabah.

"Bengkel pertama kita buat untuk guru di Pulau Pinang, Kedah dan Perlis. Kita kumpulkan terus guru bimbingan yang senior kira-kira 30 ke 40 orang. Guru yang kita latih ini kemudian melatih guru lain untuk menjadi pelatih.

"Kita mempunyai tiga peringkat, satu latihan utama untuk guru pelatih yang akan melatih di peringkat daerah, fasilitator dan mereka akan kembali ke sekolah untuk melatih pelajar," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas pelancaran kempen kesedaran antipemerdagangan orang dan antipenyeludupan migran peringkat negeri Pulau Pinang oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng pada Sabtu.

Faridah berkata setakat ini, NCWO melatih 350 guru dari 103 sekolah menengah dan bercadang menghabiskan program kesedaran itu di semua sekolah di setiap negeri.

Anggota Majlis Antipemerdagangan Orang (MAPO) itu berkata tujuan NCWO melatih guru terbabit ialah untuk memudahkan penyaluran maklumat berhubung isu tersebut kepada pelajar memandangkan 70 peratus kes pemerdagangan orang melibatkan wanita dan kanak-kanak berusia bawah 18 tahun.

"Kami melakukan ini kerana tidak mahu remaja menjadi mangsa terutama yang perempuan. Kamu mahu mereka lebih berhati-hati. Kita juga ingin mencegah anak sendiri yang lelaki daripada turut menjadi mangsa. "Mereka juga boleh berkongsi ilmu yang diperoleh dengan ibu bapa mereka. Jadi, terpulang kepada kreativiti guru bagaimana mereka menyalurkan maklumat itu," katanya.

Faridah berkata walaupun isu pemerdagangan adalah sesuatu yang baharu, kesedaran yang tinggi dan berterusan diperlukan memandangkan Malaysia diletakkan dalam tahap kedua pemerhatian bagi tempoh tiga tahun berturut-turut. Menurut statistik agensi penguat kuasa kepada NCWO, sebanyak 557 kes pemerdagangan orang direkod dari 2008 hingga 31 Ogos 2012 dengan jumlah tangkapan 755 orang.

Sementara itu, statistik mangsa yang diselamatkan dan mendapat perintah perlindungan tetap serta ditempatkan di rumah perlindungan dalam tempoh sama ialah 1,296 orang.

Bagi kes penyeludupan migran pula, sebanyak 40 kes dilaporkan dari 15 Nov 2010 hingga 31 Ogos 2012 dengan jumlah migran yang diseludup sebanyak 753 orang.

Di Pulau Pinang, sebanyak 48 kes pemerdagangan orang dan tiga kes penyeludupan migran direkod. -BERNAMA

Artikel Sebelum

PPP Intai Dua Kerusi Gerakan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Peluang Saksikan Resepsi Chong Wei

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?