Tidak Wajar Anwar Gesa SPR Semak Senarai Daftar Pemilih:MCA - Semasa | mStar

Tidak Wajar Anwar Gesa SPR Semak Senarai Daftar Pemilih:MCA

KUALA LUMPUR: MCA berkata adalah tidak wajar Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melakukan siasatan berhubung apa yang dikatakannya sebagai terdapat kecurigaan terhadap pertambahan mendadak bilangan pengundi berdaftar di Selangor.

Ia berkata SPR telah mengambil langkah untuk membersihkan senarai daftar pemilih dengan mengesan nama yang tidak aktif, mempamer lebih 42,000 nama yang meragukan selain mengguna pakai dakwat kekal.

"Kenyataan Anwar adalah berupa andaian semata-mata, kerana beliau terlebih dahulu mengandaikan bahawa sebarang pertambahan bilangan pengundi di kawasan Pakatan Rakyat perlu dianggap sebagai pengundi hantu dan merupakan sebahgian daripada rancangan untuk merampas kembali Selangor dari Pakatan Rakyat.

"Sudahkah Anwar lupa kepada kempen pendaftaran pengundi yang dilakukan parti-parti politik dan badan bukan kerajaan yang Pakatan turut secara agresif mengajak orang ramai untuk mendaftar," kata Setiausaha MCA Selangor, Wong Koon Moon dalam satu kenyataan.

Beliau berkata Anwar patut merasa gembira kerana langkah tersebut menghasilkan kejayaan dan tidak seharusnya mempertikaikan sesuatu yang belum terbukti kesahihannya.

Anwar telah dlaporkan oleh sebuah portal berita sebagai berkata terdapat kecurigaan dalam pertambahan mendadak bilangan pengundi di sesetengah kawasan di Selangor sejak 2008, seperti di kawasan Subang, Kota Raja dan Puchong serta menuntut SPR menyiasatnya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain

Gempar juruterbang kesan UFO bentuk cerut