13 Barang Harga Terkawal Sempena Tahun Baru Cina - Ismail Sabri

PUTRAJAYA: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) hari ini mengumumkan 13 jenis barangan terkawal di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Tahun Baru Cina 2012.

Menterinya Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata skim berkuat kuasa selama 12 hari dari 19 hingga 30 Jan sempena sambutan Tahun Baru Cina yang jatuh pada 23 Januari ini.

"13 barang harga terkawal ini adalah barangan popular di kalangan masyarakat Cina sempena Tahun Baru Cina. Kalau tidak kawal, peniaga-peniaga akan mengambil kesempatan untuk menaikkan harga," katanya pada sidang media, di sini.

Barangan terbabit ialah ayam hidup dengan harga maksimum RM5.90 sekilogram, ayam standard (RM7/kg), ayam super (RM7.80/kg), telur ayam gred A (0.36sen sebiji), B (0.35sen) dan C (0.34sen).

Turut tersenarai kubis bulat import (Indonesia dan China, tidak termasuk kubis Beijing) pada harga RM3.50/kg, bawang putih dari China (RM5/kg), ikan bawal putih besar (RM38/kg), udang putih besar (RM35/kg), babi hidup (hanya di peringkat ladang), perut babi (RM20/kg) dan daging babi tanpa lemak dan berlemak (RM15/kg).

Bagaimanapun kata Ismail Sabri, di Sabah dan Sarawak harga maksimum 13 barangan terbabit kira-kira 10 peratus lebih tinggi berbanding di Semenanjung.

Peniaga diwajib meletakkan tanda harga merah jambu bagi barangan harga terkawal, katanya.

Beliau berkata seramai 1,941 pegawai penguatkuasa KPDNKK dan 1,314 pemantau harga akan memantau harga barang terkawal di sebanyak 146 kawasan/ daerah di seluruh negara iaitu 89 kawasan di Semenanjung, 32 (Sarawak), 24 (Sabah) dan satu di Labuan.

"Kita juga akan gerakkan penghulu-penghulu di seluruh yang mempunyai kad kuasa untuk memantau harga," katanya.

Aduan mengenai peniaga tidak mematuhi skim tersebut boleh dibuat menerusi emel ke e-aduan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

40 Bilik Rumah Kongsi Di PJ Terbakar

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain