Warga Malaysia Ditahan Di Chennai Kerana Miliki Mata Wang Palsu

CHENNAI: Seorang peniaga kecil warga Malaysia kini direman di bandar raya selatan negara ini selepas polis menemui mata wang India yang palsu bernilai beribu-ribu rupee dalam pemilikannya.

Pengusaha perniagaan penyajian berusia 45 tahun itu yang berpusat di Sungai Petani, Kedah, ditahan bulan lepas ketika sedang melakukan lawatan ke Tamil Nadu, selatan India.

Polis mendakwa dia memiliki 24 keping wang kertas 500 rupee India yang palsu bernilai 12,000 rupee atau kira-kira RM750.

"Mula-mula, dia memberi sekeping wang kertas 500 kepada operator tol plaza dan apabila penyelia pondok tol enggan menerima wang berkenaan, dia memberi sekeping lagi wang kertas 500 yang juga didapati palsu.

"Kesemua wang kertas dalam mata wang India yang ada padanya didapati palsu. Dia mendakwa menukar mata wang Malaysia kepada 30,000 rupee India di sebuah bank di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebelum berlepas ke Chennai," kata seorang pegawai penyiasat polis kepada Bernama, Khamis.

Lelaki terbabit ditahan di Lingkaran Mangalamedu dalam Daerah Perambalur, kira-kira 300km di pinggir Chennai pada 6 Disember. Dia ditahan mengikut Seksyen 489(B) dan 489(C) Kanun Keseksaan India kerana memiliki mata wang palsu dan cuba menipu seseorang dengan wang itu.

"Dia berkata dia tidak tahu wang itu adalah palsu, malah memasukkan 2,000 rupee ke dalam 'undil' (kotak derma) di kuil Palani dan 5,000 rupee di kuil Tirupathi. Tetapi kami menahannya kerana memiliki mata wang palsu dan menipu," kata pegawai itu, yang enggan dikenali.

Peniaga itu tiba di Chennai bersama 10 pelancong Malaysia, tetapi hanya berada bersama pemandunya apabila penahanan itu dibuat.

Dia kini direman di Penjara Pusat Puzhal di Chennai, sementara menunggu dibawa ke Mahkamah Perambalur pada 18 Januari.

Kes itu dirujuk kepada Cawangan Jenayah di Bahagian Siasatan Jenayah India dan siasatan lanjut dijalankan untuk mengenal pasti sama ada rakyat Malaysia itu mempunyai kaitan dengan sindiket mata wang palsu. - BERNAMA VP MGN ROS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain