10 Dari Dua Keluarga Tinggal Sehelai Sepinggang

GEORGE TOWN: Sepuluh orang dari dua keluarga tinggal sehelai sepinggang apabila dua rumah papan berkembar di Padang Asam, Bayan Lepas di sini musnah dijilat api, Rabu.

Seorang mangsa kebakaran, Lim Siew Na, 16, berkata ketika kejadian dia sedang berehat di hadapan rumahnya sebelum ternampak kereta milik ayahnya terbakar dan api kemudian merebak hingga membakar rumahnya.

"Api berpunca dari rumah jiran kami. Sekelip mata sahaja rumah saya dan jiran musnah," katanya.

Lim Chai Guan, 33, pula berkata ketika kejadian beliau berniaga buah tidak jauh daripada kediamannya sebelum bergegas pulang selepas mendapat panggilan telefon daripada anaknya yang memaklumkan kejadian itu.

"Satu barang pun tidak dapat diselamatkan tetapi semua ahli keluarga saya sempat menyelamatkan diri cuma ibu saya Khaw Chai Hua mengalami sesak nafas dan terpaksa mendapatkan rawatan di hospital," katanya.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bayan Baru Rohaizat Yusoff berkata bomba menerima panggilan pada pukul 4.17 petang 10 anggota dengan dua jentera mengambil masa 15 minit untuk memadamkan kebakaran sepenuhnya.

Kebakaran itu turut memusnahkan dua motosikal dan sebuah kereta.

"Kebakaran berpunca dari salah sebuah rumah lalu menyambar kereta dan motosikal pemilik rumah kedua. Punca kebakaran serta jumlah kerugian masih disiasat," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

40 Bilik Rumah Kongsi Di PJ Terbakar

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain