AUKU: KPT Akan Kaji Keputusan Mahkamah Rayuan - Khaled Nordin - Semasa | mStar

AUKU: KPT Akan Kaji Keputusan Mahkamah Rayuan - Khaled Nordin

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) akan mengkaji keputusan bersejarah yang diputuskan oleh Mahkamah Rayuan bahawa Seksyen 15 (5) (a) Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) yang melarang penuntut universiti menyertai politik adalah bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan serta menyekat kebebasan bersuara pelajar.

Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata tiada keputusan yang dapat dibuat ketika ini sebaik sahaja mahkamah mengumumkan keputusan berkenaan pada Isnin.

"Kami menyedari keputusan tersebut dan kita menanti keputusan bertulis mahkamah dalam isu ini. Selepas itu kita akan putuskan sama ada untuk mengemukakan rayuan kepada mahkamah atau tidak," katanya ketika menjawab soalan yang dikemukakan oleh Yusmadi Yusoff (PKR- Balik Pulau) di Parlimen pada Isnin.

Ketika ditanya sama ada KPT akan menimbangkan sama ada untuk memansuhkan akta berkenaan, Mohamed Khaled berkata sebarang pindaan perlu melalui proses yang panjang serta mereka perlu mendapatkan maklum balas daripada pihak berkepentingan.

Beliau berkata AUKU diwujudkan bagi memberikan keseimbangan kepada pelajar untuk terlibat dengan politik tanpa mengabaikan pelajaran mereka di universiti.

Pada Isnin, Mahkamah Rayuan memutuskan Seksyen 15 (5) (a) Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) yang melarang penuntut universiti menyertai politik bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan serta menyekat kebebasan bersuara pelajar.

Keputusan bersejarah itu sekaligus mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebelum ini.

Mahkamah membuat keputusan 2-1 dalam permohonan yang dibawa oleh empat penuntut Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mencabar peruntukan 15(5)(a) Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971.

Permohonan itu dikemukakan awal tahun lalu selepas mereka dikenakan tindakan oleh UKM kerana terlibat dalam kempen pilihan raya kecil di Hulu Selangor pada April 2010.

Keempat-empat pelajar itu sudah pun menawatkan pengajian mereka dan menerima ijazah pada majlis konvensyen September lalu.

Keputusan 2-1 itu diumumkan oleh Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus dan Datuk Linton Albert memihak kepada plaintif — kini bertaraf bekas penuntut UKM.

Kes rayuan itu turut didengar oleh Datuk Wira Low Hop Bing.

Keempat-empat mereka turut telah dihadapkan di mahkamah UKM kerana disyaki terlibat dalam kempen pilihan raya kecil Hulu Selangor tetapi telah bebas tuduhan awal Ogos 2010.

Mereka berempat, ketika itu pelajar jurusan sains politik, ditahan oleh polis di Pekan Rasa dan Ampang Pecah, Hulu Selangor pada 22 April 2010.

Mereka terdiri daripada Muhammad Hilman Idham, Woon King Chai, Muhammad Ismail Aminuddin dan Azlin Shafina Mohamad Adzha sebelum ini mendakwa tindakan tatatertib yang dikenakan oleh UKM bagi kesalahan mengikut Seksyen 15(5)(a) Akta Universiti dan Kolej Universiti, adalah tidak berasas dan tidak sah di sisi undang-undang.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel