Segerakan Kelulusan Berkaitan Projek Kerjasama Awam Swasta - KSN - Semasa | mStar

Segerakan Kelulusan Berkaitan Projek Kerjasama Awam Swasta - KSN

PUTRAJAYA: Semua kelulusan yang berkaitan projek kerjasama awam swasta, penswastaan dan dana mudahcara yang dikendalikan oleh Unit Kerjasama Awam Swasta (UKAS), Jabatan Perdana Menteri, wajar disegerakan.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan berkata komitmen pelaburan sektor swasta yang diperolehi tidak akan bermakna sekiranya ia tidak disusuli dengan pelaburan sebenar.

"Ini selaras dengan pendekatan kerajaan di bawah Model Ekonomi Baru yang memberi penekanan kepada pelaburan swasta sebagai penggerak utama ekonomi negara," katanya pada majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang UKAS dan penyerahan kad laporan UKAS sempena ulang tahun kedua penubuhan agensi tersebut, di sini, Rabu.

Turut hadir Ketua Pengarah UKAS Datuk Seri Dr Ali Hamsa.

Mohd Sidek berkata satu pencapaian yang membanggakan apabila UKAS berjaya mendapatkan komitmen pelaburan sebanyak RM40 bilion, pada tahun ini.

Katanya pencapaian tersebut melebihi sasaran yang ditetapkan, iaitu sebanyak RM30 bilion untuk projek-projek kerjasama awam swasta, penswastaan dan dana mudahcara.

Sementara itu, Mohd Sidek berkata sektor awam juga perlu mengaplikasikan 'daya pembaharuan', iaitu mengamalkan budaya berinovatif dan mempunyai idea-idea baru untuk membuat sesuatu pembaharuan'.

"Contohnya, UKAS sebagai sebuah agensi pusat yang baru (Greenfield organization) telah mempraktikkan 'daya pembaharuan' khususnya dalam usaha untuk mengurangkan kerenah briokrasi.

"Amalan ini akan memberi implikasi yang banyak terutamanya dapat meningkatkan keberkesanan dan penjimatan kos dan seterusnya meningkatkan lagi daya saing negara kita di pasaran dunia," katanya.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan