Khusrin Angkat Sumpah SUK Selangor 6 Januari - Semasa | mStar

Khusrin Angkat Sumpah SUK Selangor 6 Januari

SHAH ALAM: Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Mohammed Khusrin Munawi akan mengangkat sumpah sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru di Istana Kayangan di sini pada 6 Januari ini.

Ini bermakna walaupun kerajaan negeri Parti Keadilan Rakyat (PKR) cuba mempersoalkan pelantikan itu yang telah mendapat perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dengan alasan ia tidak dimaklumkan kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, keputusan lantikan itu adalah muktamad.

Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani yang mengesahkan mengenai majlis itu berkata, turut akan mengangkat sumpah ialah Pegawai Daerah Sabak Bernam, Marzuki Hussin yang akan mengambil alih jawatan Pengarah JAIS daripada Mohammed Khusrin.

Beliau berkata, Sultan Sharafuddin berkenan menyampaikan watikah pelantikan kepada Mohammed Khusrin dan Marzuki pada tarikh tersebut.

''Selain Mohammed Khusrin dan Marzuki, turut akan mengangkat sumpah ialah beberapa pegawai kerajaan negeri.

''Pihak protokol biasanya telah menghantar surat jemputan kepada Menteri Besar untuk memaklumkan mengenai majlis itu," katanya, lapor Utusan Malaysia di sini Jumaat.

Pelantikan Mohammed Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri mencetuskan kontroversi apabila sekretariat akhbar Menteri Besar mengeluarkan kenyataan pada Isnin lalu yang seolah-olah cuba mempertikaikan pelantikan itu dengan menganggapnya belum muktamad sedangkan ia telah mendapat perkenan sultan.

Alasan yang diberikan dalam kenyataan itu ialah pelantikan tersebut tidak dimaklumkan kepada Abdul Khalid dan Menteri Besar berhasrat menghadap Sultan Sharafuddin bagi menyembahkan perkara berkenaan semalam.

Bagaimanapun hasrat Abdul Khalid itu terpaksa ditunda kerana baginda sedang bercuti dan Mohamad Munir juga telah menjelaskan mengikut Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor, pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri tidak perlu mendapat persetujuan Abdul Khalid.

Dalam pada itu, kata Mohamad Munir, pada 5 Januari 2011, Sultan Sharafuddin turut berkenan menganugerahkan Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati (DK) kepada Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

Majlis akan diadakan di Istana Kayangan di sini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Mangsa Banjir Di Pahang Kini 95 Orang

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey