N45 Galas: Janji PAS Mahu Wartakan Tanah Rizab Orang Asli - Semasa | mStar

N45 Galas: Janji PAS Mahu Wartakan Tanah Rizab Orang Asli

GUA MUSANG: Kerajaan PAS Kelantan berjanji akan mewartakan semua kawasan penempatan Orang Asli di negeri itu sebagai tanah rizab dalam usaha untuk memberikan hak tanah kepada masyarakat berkenaan.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yaakob berkata, kerajaan negeri menerusi mesyuarat pada Mac lalu bersetuju untuk mewartakan semua tanah yang terlibat dengan pendudukan Orang Asli di bawah Seksyen 62 Kanun Tanah Negara.

"Kita akan kenal pasti semua kawasan Orang Asli dan ia akan dirizabkan, kita kawal tanah-tanah mereka melalui rizab.

"Lambat laun Orang Asli akan dapat tanah juga, tapi bergantung kepada prosesnya... kita akan beri dua ekar (0.8 hektar) seorang khas untuk Orang Asli," katanya ketika ditemui selepas satu mesyuarat khas ahli lembaga Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan di Lojing di sini, Isnin.

Menurutnya kerajaan negeri kini dalam proses untuk meneliti keluasan keseluruhan kawasan yang diduduki oleh masyarakat Orang Asli untuk dirizabkan.

"Kita akan sukat, kemudiannya kerajaan negeri melalui pejabat tanah dan jajahan akan menyenaraikan nama-nama Orang Asli yang ada dalam kawasan itu.

"Kita perlu kenal pasti agar tidak memasukkan nama orang yang tidak berada dalam kawasan berkenaan... kerja ini dibuat oleh pejabat tanah," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain