Barangan Keperluan Menjelang Deepavali Dijamin Mencukupi

BERA: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan mengadakan perjumpaan dengan pengimpot dan pembekal daging kambing esok bagi membincangkan harga daging itu yang didakwa dijual lebih mahal menjelang perayaan Deepavali Jumaat ini.

Menteri berkenaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata harga daging import ditetapkan dijual RM20 sehingga RM22 sekilogram manakala daging kambing segar tempatan dijual RM24 sehingga RM35 bergantung kepada baka kambing.

"Kita akan mengadakan rundingan perjumpaan itu esok selepas menerima banyak aduan daripada masyarakat India yang mendakwa harga daging kambing import telah dinaikkan di pasaran," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan sempena perayaan Deepavali kepada 200 warga emas, ibu tunggal, anak yatim dan keluarga miskin kawasan Parlimen Bera di Triang, dekat sini, Ahad.

Beliau berkata menerusi perjumpaan itu, pihaknya akan dapat mengetahui punca sebenar yang berlaku dan tindakan sewajarnya akan diambil.

"Kita tidak mahu membebankan pengguna terutamanya masyarakat India yang akan menyambut perayaan Deepavali Jumaat ini," kata Ismail Sabri.

Beliau turut memberi jaminan bahawa bekalan barangan keperluan menjelang Deepavali mencukupi.

"Pada perayaan Deepavali ini, kerajaan telah menetapkan 14 jenis barang disenaraikan di bawah Skim Kawalan Harga antaranya termasuk daging kambing import, gula dan tepung," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain