Bajet Operasi Pemandu Hanya RM40 Juta Bukan RM729.4 Juta - Idris Jala

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan CEO Unit Pengurusan Pelaksanaan dan Penyampaian (Pemandu), Datuk Seri Idris Jala berkata Jumaat, adalah tidak benar dakwaan pihak pembangkang yang mengatakan pakar runding yang dilantik oleh Pemandu dibayar sebegitu banyak daripada bajet operasinya yang kononnya berjumlah RM729.4 juta.

Sebaliknya kata Idris, pakar runding yang dilantik oleh Pemandu dibayar menggunakan peruntukan dari bajet RM40 juta yang mana jumlah itu juga digunakan untuk kos-kos lain seperti kos tenaga kerja, pembayaran aset, seminar dan bengkel, kos menjalankan kajian, logistik, perjalanan staf dan juga kos pengurusan media.

Kata Idris, dakwaan kononnya bajet operasi unitnya yang mencecah RM729.4 juta adalah 1,822 peratus digembar-gembur.

Jelas Idris, peruntukkan bajet untuk Pemandu hanyalah RM40 juta manakala bajet operasi NKRA ialah RM334 juta dan NKEA RM355 juta.

Kata Idris, beliau perlu menjelaskan bahawa bajet operasi untuk NKRA dan NKEA diletakkan bukan di bawah JPM semata-mata tetapi di beberapa buah kementerian yang lain. Oleh itu, bajet ini dipecah-pecahkan mengikut keperluan kementerian yang terlibat.

Idris membuat penjelasan itu dalam satu kenyataan bagi menjawab dakwaan ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong baru-baru ini bahawa kononnya Pemandu yang diketuai oleh Idris menggunakan sebahagian besar daripada bajet operasinya yang berjumlah RM729.4 untuk membayar khidmat pakar runding daripada luar negara.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain