Bakun: Kerajaan Sedia Kendali Penempatan Semula

KUCHING: Kerajaan Sarawak lebih bersedia untuk mengendalikan penempatan semula penduduk yang terbabit dengan pembinaan empangan hidro elektrik Murum berdasarkan pengalaman daripada pembinaan empangan Bakun, kata Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Beliau berkata kedua-dua pihak bersetuju dalam rundingan mereka untuk memperoleh manfaat bersama antara persekitaran ekologikal yang baik dan membolehkan kaum etnik termasuk Penan menyesuaikan diri dengan cara kehidupan baru seperti mengamalkan pertanian secara besar-besaran.

"Saya pasti ia dapat dilakukan dengan baik dan malahan jika pertubuhan bukan kerajaan (NGO) asing untuk menghasut mereka, orang kita akan faham dan kita (kerajaan negeri) berada di pihaknya dan bukan menentang mereka," katanya pada jamuan makan malam Perbadanan Perhutanan Sarawak di sini malam Jumaat.

Pada majlis itu, Taib, yang juga Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber negeri melancarkan buku "Sweethearts Of Sarawak," yang memaparkan Pusat Orang Utan Kehidupan Liar yang mengkagumkan di Matang dan Semenggoh di sini.

Beliau berkata perbadanan itu yang diamanahkan untuk melaksanakan agensi bagi Pemantauan Kehidupan Liar dan Operasi Menyelamat (WiMOR) di projek Bakun, telah mengumpulkan 600 spesis flora.

Dalam membantu Sarawak Hydro Sdn Bhd dengan sokongan teknikal untuk usaha-usaha menyelamat dan pengumpulan data, perbadanan itu juga mengumpul 65 spesis fauna, termasuk 27 jenis mamalia dan 38 jenis burung.

Usaha-usaha dalam pemuliharaan dan pemeliharaan orang utan, Taib mencadangkan agar pihak berkuasa berkenaan bekerjasama dengan rakan mereka dari Indonesia memperbaiki pengurusan habitat orang utan khasnya dalam konteks kerjasama rentas sempadan Borneo.

Beliau melahirkan perhatian bahawa orang utan hendaklah dipelihara dengan sihat kerana haiwan ini terjejas dengan perubahan iklim, khasnya kemarau panjang yang berlaku dari semasa ke semasa serta jerebu rentas sempadan.

Sarawak masih menghadapi masalah yang dimainkan oleh pihak tertentu bahawa penanaman kelapa sawit bertujuan memusnahkan habitat orang utan tetapi sebenarnya haiwan ini hanya tertumpu di kawasan Batang Ai, Taman Perlindungan Hidupan Liar Lanjak-Entimau dan Taman Negara Sebuyau, kata beliau.

Bagaimanapun, beliau gembira melihat sokongan orang ramai dan kempen pemuliharaan perbadanan itu seperti Program Penerimaan Orang utan serta penyertaan orang ramai menerusi pelantikan 487 renjer kehormat hidupan liar di seluruh negeri. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain