TEMPAT LETAK KERETA PUTRAJAYA DICAJ MULAI 1 DISEMBER - Semasa | mStar

TEMPAT LETAK KERETA PUTRAJAYA DICAJ MULAI 1 DISEMBER

PUTRAJAYA: Perbadanan Putrajaya (PPj) akan mula mengenakan caj untuk tempat letak kereta di kawasan Kompleks Pejabat Kerajaan di Presint 1 dan 559 lot tempat letak kereta di Presint Diplomatik, di sini mulai Selasa (1 Disember).

Menurut satu kenyataan oleh PPj di sini hari ini, sebanyak 386 lot tempat letak kereta di sekitar Kompleks Perdana Putra, Laman Perdana, Kompleks B dan Kompleks C di Presint 1 akan dikenakan bayaran.

"Langkah ini bertujuan untuk mengawal orang ramai meletak kereta di meratarata tempat serta memudahkan pelawat untuk mendapatkan lot tempat letak kereta di sekitar kompleks berkenaan.

"Di samping itu, penguatkuasaan ini juga dijangka dapat mengurangkan masalah kekurangan tempat letak kereta dan kesesakan lalulintas yang kian meruncing di kawasan Kompleks Pejabat Kerajaan di Putrajaya," menurut kenyataan itu.

Kawasan tempat letak kereta berbayar itu akan beroperasi pada setiap hari bekerja mulai jam 8 pagi hingga 6 petang, dengan kadar bayaran sebanyak 50 sen setiap jam (bagi jenis Pay & Display) dan RM1 setiap jam (bagi jenis terkawal/tertutup).

Pemilik dan pemandu kenderaan dinasihatkan agar meletak kenderaan mereka di kawasan tempat letak kereta berbayar yang telah ditetapkan untuk mengelak kenderaan mereka daripada dikompaun atau disaman penguatkuasa trafik.

"Untuk memastikan bahawa keperluan tempat letak kereta ini mencukupi, kawasan Park & Ride di Presint 1 dan di Presint 7 tersedia untuk menampung tambahan 3,000 lagi petak letak kereta pada satusatu masa.

"Kemudahan ini turut dilengkapi dengan perkhidmatan bas Nadi Putra dari keduadua kawasan Park & Ride ini ke pejabatpejabat kerajaan," menurut kenyataan tersebut.

Pihak PPj juga bersedia untuk meningkatkan kekerapan perkhidmatan bas dari kawasan Park & Ride ini jika sambutan pengguna menggalakkan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain