Majlis Perundingan Wanita Islam & YADIM Lancar Tabung Untuk Keluarga Islam - Semasa | mStar

Majlis Perundingan Wanita Islam & YADIM Lancar Tabung Untuk Keluarga Islam

KUALA LUMPUR: Suara wanita Islam akan kedengaran lebih kuat dan berkesan dengan terbentuknya sebuah Jawatankuasa Tindakan yang akan membantu wanita Islam yang menghadapi masalah keluarga, kata Pengerusi Majlis Perundingan Wanita Islam Malaysia (MPWIM), Prof Emeritus Datuk Dr Nik Safiah Nik Karim.

Jawatankuasa ini katanya secara khusus akan membantu wanita-wanita Islam yang berhadapan dengan masalah rumahtangga dalam berhadapan dengan soal undang-undang.

Bercakap dalam sidang akhbar selepas berkunjung ke Yayasan Dakwah Islamiyah Malaysia (YADIM) di sini hari ini, Dr Nik Safiah menambah, MPWIM juga bersetuju untuk mewujudkan sebuah dana yang dinamakan Tabung Keluarga Islam atau TAKRIM yang bertujuan untuk memberi perlindungan kepada pasangan yang bercadang untuk berkahwin supaya bakal isteri tersebut mendapat bantuan kewangan sekiranya suami mencerai atau meninggalkan mereka.

Bagaimanapun katanya, mekasima dan konsep pelaksanaan dana tersebut masih di dalam perbincangan dengan YADIM.

Untuk itu, MPWIM menyeru syarikat-syarikat korporat supaya membantu memperkukuhkan tabung tersebut dengan menyumbang bantuan kewangan kepada mereka.

Mana-mana syarikat atau orang perseorangan yang berminat berbuat demikian bolehlah menghubungi 03-2274 6077 untuk maklumat lanjut.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain