H1N1: Politeknik Sultan Mizan Dungun ditutup - Semasa | mStar

H1N1: Politeknik Sultan Mizan Dungun ditutup

KUALA TERENGGANU: Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin (PSMZA), Dungun ditutup selama lapan hari berkuatkuasa hari ini berikutan empat pelajarnya disyaki menghidap selesema babi atau Influenza A (H1N1).

Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajarnya Khairul Azhar Mohamed berkata penutupan kampus tersebut berikutan kebimbangan penularan wabak tersebut di kalangan pelajarnya.

Beliau berkata empat pelajar berkenaan, yang merupakan pelajar semester pertama dan mula mendaftar di kampus berkenaan pada 6 Julai lepas, kini dikuarantin di asrama kampus tersebut.

"Selepas mendapat nasihat daripada Pegawai Kesihatan Daerah Dungun, kita mengambil tindakan menutup kampus ini sertamerta sehingga 1 Ogos depan.

"Sehubungan itu, pihak Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin telah mengarahkan semua pelajar, pengajar dan kakitangan supaya tidak berada di kawasan kampus untuk tempoh tersebut," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berharap dalam tempoh penutupan kampus itu, kerjasama daripada pelajar, kakitangan dan tenaga pengajar diperlukan untuk mematuhi peraturanperaturan bagi mengawal penularan wabak itu.

Khairul Azhar berkata pendaftaran pelajar lepasan industri yang sepatutnya pada Isnin ini (27 Julai) ditangguhkan sehingga 2 Ogos manakala pelajar lama akan mendaftar pada 3 Ogos depan.

Dua hari lepas, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Dungun ditutup selama 10 hari bagi mengawal penularan virus berkenaan di kalangan para pelajarnya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kediaman Pengerusi Gerak dipecah masuk

Artikel Berkaitan

Artikel Lain