suria

Hari pertama sekolah selepas PKP, pelajar sempat beritahu rakan 'tak sedap hati' sebelum ibu datang bawa berita duka - “Baru 10 minit belajar...“

Nadhirrah kehilangan bapa tersayang ketika sesi persekolahan kembali dibuka pada pagi Rabu lalu.

PEMBUKAAN semula sekolah selepas hampir tiga bulan ditutup susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pastinya akan dikenang gadis berusia 17 tahun ini sepanjang hayatnya.

Hari tersebut bagaikan mimpi ngeri bagi Nur Nadhirrah Sham Suhaimi apabila dia menerima khabar duka mengenai pemergian bapa tersayang akibat serangan angin ahmar.

Kisah tragis itu dikongsi di Twitter sehingga mendapat lebih 33,000 ulang kicau dan 70,100 tanda suka.

ARTIKEL BERKAITAN: Sempat bersih diri, beritahu ahli keluarga ‘nak mati dah ni’... kakak terkilan adik rebah sebelum makan maggi atas meja - “Dapat tengok macam nyawanya ditarik”

ARTIKEL BERKAITAN: “Aku penatlah esok aku nak tidur“ - Bangun sahur awal, selera lain macam... rider ‘tutup mata’ selamanya selepas beli baju raya 4 adik

Berkongsi cerita kepada mStar, Nur Nadhirrah berkata dia dikejutkan dengan berita sedih itu 10 minit selepas subjek Pendidikan Islam bermula.

"Masa tu baru 10 minit belajar subjek Pendidikan Islam. Tiba-tiba guard ketuk pintu bilik darjah dan minta saya untuk bawa beg sekolah dan turun ke bawah.

"Sepanjang turun tu guard tak cakap apa-apa. Saya pun macam pelik dan berdebar. Tiba-tiba saya tengok ibu tunggu kat depan.



Gambar kenangan Nadhirrah (kiri) bersama kakaknya (kanan) semasa kecil dan juga arwah bapanya.

"Ibu beritahu abah dah tak ada. Masa tu memang saya nangis atas motor. Terkejut sangat-sangat sebab tak sangka abah pergi begitu cepat," katanya.

Anak kedua daripada tiga beradik itu juga mengakui dia berasa tidak sedap hati pada hari tersebut.

"Masa pagi tu saya rasa berdebar, menggigil dan macam tak sedap hati. Saya beritahu kawan mengenai keadaan saya.

"Tapi masa tu saya tak fikir apa-apa sehinggalah ibu sendiri memaklumkan ayah sudah tiada kira-kira pukul 7 pagi," katanya.

Abah banyak beri tanda sebelum dia meninggal. Dia tiba-tiba berak banyak. Saya dan kakak juga kerap mimpi abah minta maaf.

NUR NADHIRRAH SHAM SUHAIMI

Anak

Jelas Nur Nadhirrah, bapanya Sham Suhaimi Hassan, 55, mengalami lumpuh akibat serangan angin ahmar sejak dua tahun lalu.

"Abah memang dah lama sakit. Dia kena strok di bahagian otak dua tahun lalu. Jadi dia tak boleh bergerak, memang baring je.

"Dia kena strok tiba-tiba masa tengah memandu semasa dalam perjalanan untuk pergi Istimaq di Serdang pada hujung tahun 2018. Dahlah masa tu dekat highway nasib baik dia sempat tarik handbrake.



Nadhirrah (kiri) bersama kakak dan juga adik lelakinya.

"Ada orang perasan dan bawa abah pergi Hospital Serdang. Syukur Alhamdulillah masa tu tak ada insiden buruk berlaku," katanya.

Ceritanya lagi, bapanya turut memberikan beberapa petanda sebelum dia pergi buat selama-lamanya.

"Abah banyak beri tanda sebelum dia meninggal. Dia tiba-tiba berak banyak. Saya dan kakak juga kerap mimpi abah minta maaf.

"Ibu dan ummi (mak tiri) pun cerita mereka pernah dapat mimpi sama. Dalam mimpi tu abah banyak kali minta maaf," katanya.

Dalam pada itu, gadis kelahiran Selayang, Selangor ini turut menyifatkan bapanya sebagai seorang yang tegas tetapi happy go lucky.

"Abah tak garang tapi tegas. Dia juga happy go lucky. Saya masih lagi ingat kalau nak ajak dia pergi mana-mana dia OK je.

"Banyak juga kenangan manis masa dengan dia terutamanya bila kami balik ke kampung halaman di Setiu, Terengganu masa kecik.



Antara komen netizen yang turut simpati dengan nasib menimpa Nadhirrah.

"Tapi saya rasa terkilan bila saya tak dapat jumpa abah pada hujung tahun 2018. Masa tu ada orang ketuk pintu rumah tapi saya tak berani buka ingatkan siapa. Bila buka je pintu tengok abah sangkut roti canai pada tombol pintu," katanya.

Mengenai perkongsiannya yang tular itu, Nur Nadhirrah berkata dia sekadar meluahkan perasaan sedihnya di Twitter miliknya itu.

"Saya sebenarnya nak kongsi kisah pemergian abah pada hari pertama sekolah dibuka. Tapi tak sangka pula viral.

"Alhamdulillah ramai yang memberi kata-kata semangat. Saya juga bersyukur kerana ramai mendoakan abah," katanya.

Jenazah bapa Nur Nadhirrah selamat dikebumikan di Taman Perkuburan Islam Selayang Baru, Selangor pada tengah hari Rabu lalu.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Ada cerita menarik mahu dikongsi? E-mel kepada kami di mstar@thestar.com.my
bapa, meninggal, sekolah, PKPP, Nur Nadhirrah

Artikel Lain