Tempoh PKP dedah perangai pelik bapa, dua anak lelaki suka ‘berkelawar’ di rumah - “Mak dah macam supplier”

Roslan Mohd Yunus, 57, diapit oleh dua anak lelakinya iaitu Muhammad Danish Imran, 19, dan Muhammad Darwish Imran, 16.

SEBUT sahaja baju kelawar, pakaian itu biasanya cukup sinonim dengan kaum hawa.

Namun, sekeping foto memaparkan seorang bapa dan dua anak lelakinya dalam persalinan itu ternyata menarik perhatian ramai di Twitter.

Dalam foto itu, Roslan Mohd Yunus, 57, diapit oleh dua anak lelakinya iaitu Muhammad Danish Imran, 19, dan Muhammad Darwish Imran, 16.

ARTIKEL BERKAITAN: Tengok gadis berbaju Melayu, pemuda sado cabar diri pakai baju kelawar... Alamak! Mak tambah pakej “tepek bedak sejuk, pakai anak tudung”

ARTIKEL BERKAITAN: Aiman bertukar Aimi gara-gara retweet melebihi sasaran, remaja lelaki ayu berbaju kurung di sekolah, “Dulu challenge buat pengakuan kat ‘crush’ tapi...”

Menurut anak sulung dalam keluarga itu, Intan Ezra Syahirah atau Syasya, situasi berkenaan sudah menjadi kebiasaan dalam rumah mereka sejak sekian lama.

"Sebenarnya ayah selalu pakai baju kelawar mak, sebelum Covid-19 lagi. Adik lelaki pun selalu je rembat baju kelawar mak.

"Cuma, adik lelaki paling bongsu tu baru start pakai sejak Covid-19. Tambah-tambah sekarang semua duduk rumah je sebab Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)," kata wanita berusia 27 tahun sewaktu dihubungi mStar.


Syasya sekeluarga.

Dedah Syasya, tiga jejaka dalam keluarganya itu menyuarakan rasa selesa setiap kali menyarungkan pakaian berkenaan.

Namun katanya, dia sendiri sebagai wanita dan kakaknya pula jarang mengenakan pakaian itu.

"Masa adik saya start pakai, first impression dia kata sedap pakai. Sebenarnya mak pun tak ada banyak baju kelawar, dalam lima ke enam helai sahaja.

Kasihan tengok kawan yang berjauhan dengan keluarga. Harap Malaysia pulih seperti sedia kala.

INTAN EZRA SYAHIRAH

ANAK SULUNG

"Kami adik-beradik perempuan yang jarang pakai. Kalau sesekali nak pakai pun, memang pinjam mak punya. Mak dah macam supplier.

"Adik lelaki siap beli baju kelawar untuk mak... end up dia pakai sendiri," jelasnya.

Mengulas foto tular di Twitter, Syasya mengakui tidak menyangka ia akan menerima perhatian ramai.

Bapa Syasya selesa memakai baju kelawar di rumah.

Dikongsi oleh kakaknya, ia sehingga kini menerima hampir 13,000 ulang kicau (Retweet).

Berkongsi aktiviti mereka di rumah sepanjang PKP, Syasya sedikit sebanyak mengeratkan lagi hubungan dalam keluarga mereka.

Malah, Sasha turut berharap agar Covid-19 berakhir secepatnya dan Malaysia akan kembali seperti sedia kala.

Hikmah PKP, keluarga ini dapat menghabiskan masa bersama untuk mengeratkan hubungan.

"Saya biasanya tengok drama Korea atau Youtube. Adik-adik lelaki pula main PlayStation. PKP ni sebenarnya boleh eratkan hubungan sesama keluarga.

"Harapan saya agar wabak ni berakhir. Saya duduk dengan keluarga OK lah, kasihan tengok kawan yang berjauhan dengan keluarga. Harap Malaysia pulih seperti sedia kala," katanya.

Artikel Berkaitan

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain