suria

Ordinan Darurat: MP pembangkang persoal status kompaun langgar SOP yang dikeluarkan selepas 21 Julai

Sidang Mesyuarat Khas Dewan Rakyat berlangsung selama lima hari bermula pada Isnin.

AHLI Parlimen pembangkang mempersoalkan status sah notis kompaun RM10,000 yang dikeluarkan atas pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) selepas 21 Julai berikutan pembatalan Ordinan Darurat.

RSN Rayer (PH-Jelutong) berkata, dia telah bercakap dengan peguam di Pulau Pinang dan diberitahu bahawa penasihat undang-undang negeri masih meneruskan semua kompaun di seluruh negara.

ARTIKEL BERKAITAN: Persoalan mengenai Ordinan Darurat akan dijawab Isnin depan - Takiyuddin

Tambahnya, timbalan pendakwa raya tidak diberitahu tentang penarikan Ordinan Darurat.

Fahmi Fadzil (PH-Lembah Pantai) juga mempersoalkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Takiyuddin Hassan sekiranya penarikan Ordinan Darurat boleh ditangguhkan.

"Orang tertanya-tanya jika mereka mempunyai kompaun bernilai RM10,000 yang dikeluarkan sejak 21 Julai dan seterusnya, apakah mereka dikehendaki hadir ke mahkamah? Sekiranya mereka mengaku bersalah?

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

"Sebilangan besar kompaun ini berharga lebih dari RM1,000. Jika kita menunggu hingga hari Isnin, apa yang akan terjadi? Itulah sebabnya kita tidak boleh menunggu hingga hari Isnin," kata Fahmi, sambil menambah bahawa berdasarkan laporan berita, lebih dari 2,200 kompaun dikeluarkan antara bulan 21 sehingga 25 Julai.

Terdahulu, Takiyuddin berkata, pertanyaan mengenai pembatalan Ordinan Darurat sama ada ia mendapat kebenaran Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah akan dijawab Isnin depan. - The Star.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain