suria

Persoalan mengenai Ordinan Darurat akan dijawab Isnin depan - Takiyuddin

Kata Takiyuddin, enam ordinan darurat yang telah dibuat sebelum ini dibatalkan berkuat kuasa 21 Julai lalu. Foto: BERNAMA.

PERTANYAAN mengenai pembatalan Ordinan Darurat sama ada ia mendapat kebenaran Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah akan dijawab Isnin depan, kata Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

Jelas Takiyuddin, berdasarkan keputusan Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun pada Isnin, dia pasti akan menjawab soalan tersebut pada Isnin depan.

ARTIKEL BERKAITAN: Kerajaan setuju tidak nasihat Agong lanjut tempoh darurat

Pemimpin pembangkang kemudian tampil bersuara dan berlakunya jeritan dengan Timbalan Speaker Datuk Seri Azalina Othman Said sebentar tadi.

Situasi itu bermula tepat sebelum Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba memberitahu Dewan mengenai rancangan tindakan kerajaan mengenai Covid-19, ketika Gobind Singh Deo (PH-Puchong) menyela dan mengemukakan beberapa perkara.

Memetik Perintah Tetap (14) (1) (g), Gobind mengatakan pembatalan Ordinan Darurat mesti dijelaskan oleh Takiyuddin kerana berpendapat bahawa kuasa untuk membatalkan Ordinan Darurat terletak pada Yang di- Pertuan Agong.

"Ini adalah masalah penting dan melibatkan isu kepentingan awam. Kami ingin mengetahui apa yang berlaku pada 21 Julai," kata Gobind.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

"Adakah Yang di-Pertuan Agong menyetujui pembatalan Proklamasi Darurat dan adakah ia mengikut prosedur," tambahnya.

Kata Gobind, ahli Parlimen tidak menerima senarai peraturan yang dibatalkan di meja mereka pada hari Isnin dan menambah bahawa mesti ada penjelasan oleh menteri yang berkenaan.

Mohamed Hanipa Maidin (PH-Sepang) kemudian berdiri untuk menyokong Gobind, menunjukkan bahawa mahkamah dan pendakwa berada dalam situasi sukar pada masa ini kerana pembatalan Ordinan Darurat akan memberi implikasi terhadap kes mahkamah yang diadakan sejak 21 Julai.

Pada Isnin, kerajaan memutuskan tidak menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan Proklamasi Darurat baharu apabila ia tamat pada 1 Ogos ini.

Kata Takiyuddin, enam ordinan darurat yang telah dibuat sebelum ini berdasarkan Perkara 150(3) Perlembagaan Persekutuan juga telah dibatalkan berkuat kuasa 21 Julai lalu. - The Star.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Artikel Lain