Awas! Anda akan diperhatikan, polis pantau pematuhan SOP semasa Aidiladha

Keadaan trafik di Plaza Tol Gombak menghala ke pantai timur kelihatan sesak pada Rabu berikutan warga kota mula bergerak pulang ke kampung halaman masing-masing bagi menyambut Hari Raya Aidiladha. Foto Bernama

AWAS! Anda akan diperhatikan dari segi pematuhan prosedur operasi standard (SOP) semasa perayaan Aidiladha pada Jumaat.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan memantau pematuhan SOP semasa perayaan Aidiladha yang disambut umat Islam pada Jumaat.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pemantauan bukan sahaja akan dibuat di masjid, surau dan kawasan penyembelihan tetapi juga di rumah-rumah.

ARTIKEL BERKAITAN: SOP kembali ketat! Ibadah korban, ziarah Aidiladha dan individu kuarantin dalam pemerhatian polis

"PDRM akan berada di setiap kampung untuk memantau pematuhan SOP termasuk di rumah-rumah seperti yang dilakukan pada Hari Raya Aidilfitri tempoh hari.

"Seperti diumumkan sebelum ini, jamuan makan di rumah sempena sambutan Hari Raya Aidiladha adalah dihadkan kepada 20 orang pada satu-satu masa," katanya dalam sidang media pada petang Khamis.

Beliau turut mengingatkan orang ramai agar tidak alpa dalam kemeriahan menyambut Aidiladha dan sentiasa mengamalkan pemakaian pelitup muka dan penjarakkan sosial.

Dalam perkembangan lain, Ismail Sabri berkata, bermula 1 Ogos, kerajaan telah mewajibkan pemakaian pelitup muka di dalam kenderaan awam dan tempat yang sesak seperti pasar, namun tindakan penguatkuasaan bergantung kepada budi bicara PDRM.

"Pelaksaaan bergantung kepada budi bicara pihak polis. Pada peringkat awal biasanya menasihati dengan secara berhemah, bagaimanapun tindakan terserah kepada pihak PDRM.

"Apabila arahan itu sudah diwartakan di bawah Akta 342, polis boleh guna kompaun serta merta atau budi bicara," katanya.

Sementara itu mengenai perkembangan pematuhan SOP semasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan, beliau berkata, PDRM pada Rabu telah melakukan 1,711 pemeriksaan terhadap individu yang sedang menjalankan kuarantin wajib 14 hari di kediaman masing-masing.

Menurut beliau, PDRM bersama petugas Kementerian Kesihatan akan sentiasa membuat pemeriksaan dan pemantauan terhadap individu-individu yang menjalani kuarantin di rumah bagi memastikan SOP dipatuhi.

Beliau berkata kerajaan memandang serius insiden-insiden ketidakpatuhan SOP kuarantin di rumah yang telah menyebabkan penularan jangkitan Covid-19 kepada ahli keluarga dan juga masyarakat sekeliling.

"Orang ramai diminta melaporkan kepada PDRM sekiranya terdapat individu dengan gelang tangan kuarantin di tempat-tempat awam.

"Dalam hal ini, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada warga Butterworth, Pulau Pinang yang berwaspada dan peka dalam mengenal pasti individu dengan gelang tangan kuarantin yang cuba berbaris di sebuah bank baru-baru ini.

"Saya juga ingin merakamkan penghargaan kepada pengawal keselamatan bank itu kerana pantas mengambil tindakan untuk menghalang indvidu itu daripada memasuki bank," katanya. - Bernama

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

SOP, polis, Aidiladha,

Artikel Berkaitan

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain