Tiada Bukti Penganiayaan Kanak-Kanak: Chew - Semasa | mStar

Tiada Bukti Penganiayaan Kanak-Kanak: Chew

Chew beramah mesra dengan kanak-kanak di rumah Pertubuhan Kebajikan Da Zhi Jiang Tang.

BUTTERWORTH: Pihak berkuasa tidak menjumpai sebarang tanda-tanda penganiayaan atau salah laku dalam Pertubuhan Kebajikan Da Zhi Jiang Tang di Taman Kimsar di sini sebagaimana yang didakwa dalam laporan polis bulan lalu.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datin Paduka Chew Mei Fun berkata Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menjalankan siasatan menyeluruh dan tidak menemui sebarang bukti penganiayaan.

Chew berkata pertubuhan itu yang masih belum berdaftar dengan JKM, boleh mendaftar sebaik sahaja kertas kerja berkaitan diselesaikan.

"Kami meminta bantuan dari pihak berkuasa tempatan bagi membolehkan status bangunan kediaman itu ditukar kepada premis perniagaan bukan berasaskan keuntungan supaya ia boleh menjimatkan kos bayaran lesen," kata Chew selepas melawat pertubuhan itu.

Ditubuhkan pada 2014, pertubuhan itu buat masa ini menjaga 15 kanak-kanak berusia dari 16 bulan sehingga 14 tahun sama ada anak yatim atau anak-anak yang ibu bapanya bercerai.

Pertubuhan Da Zhi Jiang Tang  yang juga pemilik bangunan rumah kediaman itu telah berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan (RoS).

Pengetua rumah itu, Choo Ai Ling menyatakan rasa kecewa berhubung laporan polis pada bulan lalu yang mendorong pihak berkuasa mengambil tindakan dan memeriksa pertubuhan tersebut.

"Kanak-kanak trauma apabila polis menyerbu rumah kami.

"Derma daripada orang ramai juga menurun dengan drastik kerana mereka hilang kepercayaan terhadap perkhidmatan kebajikan kami selepas berita kononnya berlaku kes penderaan tersebar," katanya.

Pada 11 Ogos lalu, satu laporan dibuat pembantu Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Berapit (DAP) Lydia Ong Kok Foo, Tan Liang Hong, 29, yang mendakwa kanak-kanak di rumah tersebut menerima layanan buruk.

Dalam laporan itu, Tan berkata Ong dimaklumkan bahawa pertubuhan tersebut melakukan serangan fizikal dan seksual terhadap beberapa kanak-kanak.

Berikutan laporan itu, polis menyerbu rumah tersebut untuk menyiasat dakwaan berkenaan.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?