Ketua Pemuda Umno Rasah Sah Muflis, Gugur Jawatan

Hassan Yop.

PETALING JAYA: Hassan Yop yang sah diisytiharkan muflis digugurkan daripada jawatan Ketua Pemuda Umno Bahagian Rasah yang disandangnya.

Menurut surat berhubung status Hassan yang ditandatangani Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, perkara itu disahkan setelah semakan dibuat dengan Jabatan Insolvensi.

“Adalah dimaklumkan setelah semakan dengan Jabatan Insolvensi, didapati penama di atas (Hassan) telah berstatus muflis.

“Sehubungan itu, penama ini gugur jawatan sejajar Fasal 28.8 Peraturan Persidangan dan Seksyen 9(A)(1)(d) Akta Pertubuhan 1966,” kata Tengku Adnan yang juga dikenali sebagai Ku Nan menerusi surat bertarikh 17 September lalu kepada Setiausaha Umno Bahagian Rasah, Mohd Arif Abdullah Sani.

Surat berkenaan turut melampirkan semakan Jabatan Insolvensi sebagai rujukan.

Mohd Arif ketika dihubungi mStar Online mengesahkan telah menerima surat berkenaan.

Surat yang dikeluarkan mengenai status Ketua Pemuda Umno Rasah, Hassan Yop.

Tengku Adnan bagaimanapun memaklumkan, status mesyuarat Pemuda dan Umno Bahagian yang dihadiri Hassan, masing-masing pada 3 dan 8 Ogos lalu tidak terjejas.

“Walau bagaimanapun kehadiran penama sebagai Ketua Pemuda Umno Bahagian dan Ahli Jawatankuasa Bahagian dalam mesyuarat perwakilan Pemuda dan Bahagian tidak menjejaskan mesyuarat tersebut,” katanya.

Mstar Online sebelum ini melaporkan wakil Pemuda Umno Bahagian Rasah hadir ke ibu pejabat Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS), Putrajaya pada 9 September lalu bagi memohon penjelasan berhubung status ketua sayap bahagian itu yang didakwa muflis.

Surat berkenaan turut dihantar kepada Umno bahagian, negeri dan pusat antara lain menuntut penjelasan mengenai status mesyuarat perwakilan Pemuda dan bahagian Umno Rasah yang dihadiri Hassan.

Hassan Yop, Umno Rasah

Artikel Sebelum

Pakatan Harapan Tanpa PAS

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain