Pakatan Harapan Tanpa PAS

SUBANG JAYA: Gabungan pakatan pembangkang baharu yang dikenali sebagai Pakatan Harapan akhirnya terbentuk tanpa melibatkan PAS.

Ketetapan yang diputuskan pada sidang meja bulat itu diumumkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Rundingan meja bulat bersetuju untuk menubuhkan sebuah pakatan pembangkang baharu yang dinamakan Pakatan Harapan dianggotai PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah).

"Sebuah jawatankuasa khas yang diwakili setiausaha agung dan wakil dari setiap parti akan ditubuhkan untuk memperhalusi terma-terma penubuhan Pakatan Harapan termasuklah perjanjian pakatan, dasar bersama dan etika kerja antara parti yang menganggotainya," katanya pada sidang media di sini, Selasa.

Terdalulu Dr Wan Azizah mempengerusikan sidang meja bulat penubuhan pakatan pembangkang baharu yang turut dihadiri wakil setiap parti dan NGO pro pembangkang.

Pada sidang media yang sama Dr Wan Azizah turut mengumumkan suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri sekiranya pakatan pembangkang menang dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) akan datang.

Mengulas mengenai ketiadaan PAS dalam Pakatan Harapan, Dr Wan Azizah berkata beliau masih mengharapkan kerjasama daripada semua parti pembangkang bagi menentang Barisan Nasional (BN).

"PAS diberikan jemputan, jawapan yang diberikan ialah mereka ucap terima kasih, namun menyatakan tak dapat hadir buat masa ini.

"Kita terbuka kepada mereka yang bersama menentang kerajaan rejim yang bobrok," katanya.
Pakatan Harapan, PKR, Amanah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain